Promocija knjige

Ivan Mlinar: Remetinečki gaj – Početak sustavne urbanizacije novozagrebačkog područja

Autor/izvor: DAZ 15/10/2014

U Centru za kulturu Novi Zagreb, Trg Narodne zaštite 2, Remetinečki gaj u ponedjeljak 20. listopada 2014. u 19 sati održat će se promocija knjige doc.dr.sc. Ivana Mlinara: Remetinečki gaj – Početak sustavne urbanizacije novozagrebačkog područja.

U knjizi Remetinečki gaj – Početak sustavne urbanizacije novozagrebačkog područja doc.dr.sc. Ivan Mlinar na hrvatskom i engleskom jeziku daje osvrt na razvoj i obilježja novozagrebačkog područja i općine Remetinec, zatim sustavan i cjelovit prikaz urbanističkog razvoja, arhitektonskog oblikovanja i današnjeg stanja Remetinečkog gaja, te osvrte autora i stanovnika vezanih uz Remetinečki gaj, nakon kojih slijedi fotoalbum te kronologija Remetinečkog gaja i novozagrebačkog područja.Knjiga je namijenjena uz domaće i inozemnim znanstvenicima, stručnjacima i ostalim zainteresiranim čitateljima koji mogu saznati gotovo zaboravljene činjenice vezane uz početak izgradnje i razvoj Novog Zagreba koji predstavlja bitan dio hrvatskog urbanističko-arhitektonskog naslijeđa. Značaj i doprinos knjige je, uz znanstvenu i stručnu relevantnost, afirmacija i aktualiziranje problema moderne urbanističko-arhitektonske baštine. Knjiga je izdana u nakladi Centra za kulturu Novi Zagreb i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dio je znanstvenokulturnog projekta Upoznaj svoje naselje – kreiraj svoj grad (Centar za kulturu Novi Zagreb) te znanstvenoistraživačkog projekta (2032 kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost) Urbanizam naslijeđa – Urbanistički i prostorni modeli za oživljavanje i unaprjeđenje kulturnoga naslijeđa (voditelj akademik Mladen Obad Šćitaroci, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Znanstvena monografija rezultat je kontinuiranih istraživanja urbanističkog razvoja Zagreba i zagrebačkih stambenih naselja koja provodi doc.dr.sc. Ivan Mlinar (Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i u okviru kojih je objavljen niz znanstvenih i stručnih radova te obranjena disertacija Urbanistička obilježja zagrebačkih stambenih naselja izgrađenih od 1918. do 1963. godine.

Knjigu će predstaviti ravnatelj CKNZ Branko Marić, jedna od recenzentica knjige Borka Bobovec, voditelj znanstvenog projekta u sklopu kojeg je knjiga nastala, akademik Mladen Obad Šćitaroci, teoretičar arhitekture Maroje Mrduljaš, te autori uključeni u planiranje i izgradnju naselja - Branko Berc i Bogdan Budimirov.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku