Izložba

Izložba Glenna Murcutta u Ljubljani

Autor/izvor: DAZ 19/03/2012

U četvrtak 22.03.2012. u 20 sati u ljubljanskom Muzeju za arhitekturu i oblikovanje otvara se izložba Arhitektura za prostor australskog arhitekta Glenna Murcutta. Na izložbi su, kroz crteže i fotografije, predstavljena njegova ostvarenja, pretežito privatne rezidencije koje nisu dostupne javnosti za razgledavanje. Izložbu možete pogledati do 10.06.2012.

Glenn Murcutt kroz svoju arhitekturu nastoji uskladiti građevine s okolišem u kojem se nalaze te projektirati po principima energetske i ekološke održivosti. Puno pažnje posvećuje tehničkim detaljima, ali uvijek s ciljem da unese kvalitete iz okolice u svakodnevni život stanara i korisnika zgrada.

Kako Glenn sam kaže, arhitektura je otkrivanje, a otkrivanje je kreativan proces do kojeg dolazi kroz crtež. Ruka kroz crtanje brže dolazi do zaključaka nego što je glava u mogućnosti shvatiti. Na ovoj izložbi kroz skice je prikazan cijeli njegov kreativan proces, od prvog crteža do završnih razrada detalja. Na izložbi će također biti prezentirana njegova nagrađivana zgrada Arthur and Yvonne Boyd Art Centre, Riversdale, New South Wales (na fotografiji u naslovu).


Simpson Lee House, fotografija: Anthony Browell

Glenn Murcutt, arhitekt australskog porijekla, rođen je u Londonu 1936. godine, no ubrzo se seli u Sydney gdje završava studij arhitekture. Od 1969. godine vodi vlastiti studio gdje većinu poslova obavlja sam, uključujući vanjske suradnike prema potrebi. Predaje i gostuje na raznim sveučilištima diljem svijeta, no u arhitektonskoj sferi zanima ga australska kultura i gradnja u skladu sa specifičnim lokalnim klimatskim i topografskim uvjetima. Neke od nagrada koje je osvojio: Gold Medal of the Australian Institute of Architects (1992), Order of Australia (1996), Pritzker Prize (2002), Gold Medal of the American Institute of Architects (2009).


Marika Alderton House, fotografija: Glenn Murcutt

Muzej arhitekture i oblikovanja

Radno vrijeme: uto - ned, 10 - 18h

Dvorac Fužine 
Fužine put do 2 
SI-1000 Ljubljana

T: 01 548 42 70 
F: 01 540 03 44 
E: mao@mao.si

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: