Nedovršene modernizacije

Izložba Nedovršene modernizacije seli u Beograd

Autor/izvor: UHA 15/05/2012

Nakon postava u Mariboru gdje je izložba Nedovršene modernizacije otvorena u veljači ove godine, izložba se seli u Beograd. Otvorenje je 19. svibnja 2012. godine u 16h u Muzeju istorije Jugoslavije, Botićeva 6, Beograd. Izložbu možete pogledati do 1. srpnja.

Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma
Arhitektura i urbanizam u bivšoj Jugoslaviji i zemljama nasljednicama

Muzej istorije Jugoslavije, Botićeva 6, Beograd

19. svibnja – 1. srpnja 2012. godine
Otvorenje 19. svibnja 2012. godine u 16:00 h

Organizatori: Društvo arhitekata Beograda i Muzej istorije Jugoslavije

Izložba projekta “Nedovršene modernizacije” predstavlja arhitektonske projekte i velike urbanističke planove koji su obilježili razdoblje jugoslovenskog socijalističkog društva. Projekt se kroz niz istraživanja, konferencija i izložbi bavio prostorima koje je stvorila „socijalistička modernizacija“ unutar specifičnog društvenog i geopolitičkog konteksta regije Jugoslavije "između istoka i zapada", i teži  odgovoriti na pitanja u vezi  njihove uloge i ostavštine u zemljama nasljednicama. Ti prostori ne samo da predstavljaju nedovoljno valoriziran i internacionalno relevantan kulturni sloj i dio urbanih identiteta, nego su oni i danas kuće u kojima se nalaze brojne vitalne urbane funkcije, posebno stanovanje i razni javni sadržaji. Modernizacijske akcije iz socijalističkog perioda najobimnija su faza urbanizacije regije, a ambicije iskazane u mahom nedovršenim projektima pokazuju jednu utopijsku, optimističnu i tipično modernističku vjeru u integralno planiranje građene sredine, koje je ipak prelazilo realne mogućnosti društva.

Upravo je razumijevanje složenih društvenih motiva i uvjeta, koji su utjecali na urbanizaciju, jedan od važnih elemenata izložbe, koja nema pretenziju pisanja definitivne istoriografije arhitekture i urbanizma socijalističke Jugoslavije već nastoji ocrtati naročito istaknute tendencije i fenomene, i naglasiti izrazitu kulturnu heterogenost regije.

Izložba predstavlja brojne arhitektonske projekte, u rasponu od novih gradova, preko turističkih kompleksa na jadranskoj obali, koncepata za izložbene paviljone na međunarodnim izložbama, do javnih građevina i spomenika u zemljama bivše Jugoslavije.

Izložba „Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma“ veliko je finale dvogodišnjeg istoimenog istraživačkog projekta, koji je pokrenulo Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji sa Društvom arhitekata Beograda, Koalicijom za održivi razvoj (Skoplje), Umjetničkom galerijom Maribor (Maribor), Oris - kućom arhitekture (Zagreb) i Muzejom za arhitekturu i dizajn (Ljubljana). U projektu je sudjelovalo preko 30 istraživača sa područja cijele bivše Jugoslavije. Projekt je podržan od strane programa „Kultura 2007-2013“ Europske komisije. Poslije Maribora, gdje je prikazana u okviru programa „Europska prijestolnica kulture“, izložba će biti postavljena u Beogradu u Muzeju istorije Jugoslavije, od 19. svibnja do 1. srpnja 2012. godine.

O izložbi održanoj u Mariboru saznajte više ovdje.

www.unfinishedmodernisations.net
www.dab.rs
www.mij.rs

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: