Izložba

Izložba Socijalizam i modernost u MSU-u

Autor/izvor: MSU 29/11/2011

U MSU-u se u petak 02.12. otvara izložba Socijalizam i modernost: Umjetnost, kultura i politika 1950. - 1974. Izložba se bavi umjetnošću, kulturom i politikom u razdoblju od početka 50-ih do sredine 70-ih godina 20. stoljeća, a bit će otvorena do 05.02.2012.

U povodu otvorenja izložbe Socijalizam i modernost: Umjetnost, kultura i politika 1950. - 1974. Muzej suvremene umjetnosti i Institut za povijest umjetnosti vas pozivaju na konferenciju za novinare u četvrtak, 1. prosinca 2011, u 11 sati, ispred čitaonice Muzeja, Avenija Dubrovnik 17. Tom prigodom o izložbi govorit će autori: dr. sc. Ljiljana Kolešnik, dr. sc. Sandra Križić Roban, dr. sc. Dean Duda, dr. sc. Tvrtko Jakovina, i doc. Dejan Kršić, te ravnateljica Muzeja, mr. sc. Snježana Pintarić, ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti, dr. sc. Milan Pelc i Nada Beroš, voditeljica Pedagoškog odjela MSU-a.
 

Socijalizam i modernost
Umjetnost, kultura i politika 1950. - 1974.

2. prosinca 2011 - 5. veljače 2012.

Izložba Socijalizam i modernost, bavi se umjetnošću, kulturom i politikom u razdoblju od početka 50-ih do sredine 70-ih godina 20. stoljeća. 

Izborom od tristotinjak izložaka - od umjetničkih djela do poni bicikla, od prve, vrhunski uređene i ilustrirane dječje enciklopedije do dokumentarne građe o zaboravljenim i ugroženim biserima moderne arhitekture - gradi se muzejska pripovijest o važnom razdoblju naše nedavne prošlosti.  

Tražeći odgovore na pitanje kako su globalni politički okvir hladnoga rata i jugoslavenska verzija socijalizma, koja je u stanovitoj mjeri i sama bila proizvodom hladnoratovskoga stanja, utjecali na oblikovanje pojma modernosti, moderne umjetnosti, arhitekture, dizajna i popularne kulture u Hrvatskoj i Jugoslaviji, autori izložbe propituju što je u tome razdoblju, u kulturnom i geo-političkom prostoru jugoistočne Europe, značila sintagma "biti moderan". Na koji se način njezino značenje(a) ugrađivalo u vlastitu sliku svijeta? Koliko se ta slika svijeta razlikovala ili bila bliska vizijama moderniteta u ostalim europskim zemljama, te naposljetkuu kojoj je mjeri specifičnost jugoslavenskog društvenoga poretka odredila putanje procesa modernizacije i njegov suodnos sa zbivanjima u umjetnosti, kulturi i politici? 

U namjeri da domaću situaciju uklope u širi okvir globalne kulture modernizma, u prikazu povijesnih događaja, kulturnih i umjetničkih fenomena obuhvaćenih ovom izložbom, autori ističu njihovu regionalnu ili internacionalnu dimenziju te, koristeći gotovo isključivo građu iz tridesetak muzejskih i privatnih zbirki u Hrvatskoj,  podsjećaju na kozmopolitsku tradiciju domaće sredine, koja je, posebice  60-ih godina, učinila Zagreb i Hrvatsku najzanimljivijim središtem moderne umjetnosti i kulture u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Upravo s tim ciljem umjetničke, arhitektonske i dizajnerske realizacije hrvatskih umjetnika nastale između 1950. i 1974. godine, interpretiraju se kroz dijalog s djelima umjetnika iz drugih kulturnih centara bivše Jugoslavije i, tamo gdje je to bilo potrebno i moguće,  u dijalogu s radovima iz drugih europskih zemalja. Nova čitanja i nove interpretacije toga dijela naše poslijeratne kulturne produkcije dodatno su omogućene uključivanjem proizvoda popularne vizualne kulture, te odabranim fragmentima filmske i televizijske produkcije, čija je zadaća preciznije oslikati povijesne, političke i kulturološke aspekte dominante projekcije modernizma, kao i metode njezinog kritičkoga propitivanja, te na kraju  razloge i okolnosti odbacivanja modernističkog sustava vrijednosti krajem 60-ih i početkom 70-ih godina. 

Izložbu, uz bogato ilustrirani katalog i deplijan, prate javne tribine, razgovori, predavanja.

Osnovni podaci o trajanju i organizaciji izložbe:

Izložba Socijalizam i modernost održava se u Muzeju suvremene umjetnost od 2. prosinca 2011. do 5. veljače 2012.  Organizirana je u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Instituta za povijest umjetnosti, uz financijsku potporu Gradskoga ureda za kulturu, obrazovanje i šport i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, te je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ive Josipovića.
Izložbu je pripremio autorski i kustoski tim: dr. sc. Dean Duda, dr. sc. Tvrtko Jakovina, dr. sc. Sandra Križić Roban, doc. Dejan Kršić, prema koncepciji dr. sc. Ljiljane Kolešnik. 


Organizacija projekta u MSU-u:  Vladimir Čajkovac, kustos i Petra Srbljinović, kustosica-pripravnica.

Arhitektonsko oblikovanje postava: Studio Dva plus (Ana Dana Beroš, Judita Ljutić i Damir Ljutić)

Dizajn vizualnog identiteta izložbe: Rafaela Dražić

Izdavač kataloga i deplijana: MSU, Zagreb 

Press-informacije o katalogu: izvršna urednica Irena Gessner (igessner@hart.hr)

Voditeljica edukativnih programa uz izložbu: Nada Beroš, viša kustosica

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.