Prostorno planiranje

Izmjene i dopune GUP-a

Autor/izvor: DAZ 09/04/2013

Na svojoj zadnjoj sjednici prije lokalnih izbora slijedećeg mjeseca, Skupština grada Zagreba donijela je 21. ožujka Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnoga urbanističkog plana grada Zagreba i Generalnog urbanističkog plana Sesveta.

Ovo su prve Izmjene i dopune GUP-a u ovom sazivu Skupštine donesene nakon niza „Ispravaka“ kojima su se točkasto korigirale Odredbe za provođenje suprotno postupku donošenja dokumenata prostornog uređenja.

Ovim izmjenama izbačene su dosadašnje ispravke te mnoge iznimke. Onemogućuje se izgradnja javnih garaža u najstrožem centru grada te deniveliranje javnih površina zbog izgradnje rampi, a mnogi koeficijenti izgrađenosti i iskoristivosti se vraćaju u prijašnje okvire.

Osim toga ponovno je vraćena namjena zaštitnog zelenila livadi između Ravnica i Dubrave, a Krešićeve livade u Tuškancu su ostale namijenjene sportskoj rekreaciji, ali bez mogućnosti izgradnje objekata. Ukinuta je također mogućnost izgradnje elitnih vila na parcelama većim od 15 000 kvadratnih metara u zonama gradskog zaštitnog zelenila.

U javnoj raspravi primljeno je još tisuću i pol primjedbi, od kojih se većinom tražila prenamjene zelenih površina u građevinsko zemljište. Prihvaćeno je oko 12 posto zahtjeva, što u cijelosti, što djelomično, međutim ni jedan prenamjene većih zelenih površina u nova građevinska područja.

Zastupnici Gradske skupštine nisu usvojili konačni prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja Studentski kampus Borongaj, obzirom da Planom predviđena iskoristivost površina nije bila u skladu s Odlukom o izradi.

Nove Izmjene i dopune GUP-a stupile su na snagu 5. ožujka, a tekstualni dio Izmjena i dopuna možete pogledati na stranicama Grada Zagreba ovdje.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku