potres 2020

Izvješće o zagrebačkom potresu

Autor/izvor: DAZ 23/04/2020

Izvješće o zagrebačkom potresu 1880. godine sastavio je akademik Josip Torbar, a ono na informativni način govori nešto i o današnjim vremenu nakon potresa 2020.

Unutar inicijative koju je pokrenulo Udruženje hrvatskih arhitekata stvaranjem baze OBNOVI.ZG, kao otvorene stručne platforme za razmjenu podataka o Zagrebu i potresima (o kojoj smo pisali ovdje), ukazano je na knjigu koju je Josip Torbar, "pravi član Jugoslavenske akademije" sastavio pod nazivom "Izvješće o zagrebačkom potresu 9. studenog 1880.".

Knjigu je 1882. godine izdala Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti (danas HAZU), a posredstvom Knjižnica Grada Zagreba i njihovog Projekta digitalizacije zagrebačke baštine, koja je i izvor ove vrijedne knjige (izvor za citiranje: Digitalizirana zagrebačka baština, Knjižnice grada Zagreba), stavljena nam je na raspolaganje i kao .pdf knjiga te se nalazi na poveznici.

Knjižnice Grada Zagreba knjigu imaju i unutar svoje digitalne zbirke na poveznici.

Knjiga je izvrsna osnova za uvid u stanje Zagreba nakon potresa od prije 140. godina te nadalje za komparaciju s današnjim stanjem i aktivnostima nakon potresa koji nas je zadesio 22. ožujka 2020. godine.

Pdf knjiga "Izvješće o zagrebačkom potresu 9. studenog 1880." se nalazi na poveznici.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: