Godišnja ostvarenja

Jakša Kalajžić: Obiteljska kuća za odmor, Žeževica

Autor/izvor: DAZ 07/12/2011

Predstavljamo projekte nominirane za UHA-ine nagrade godišnjih ostvarenja. Jučer smo započeli s nominiranima za nagradu Drago Galić i predstavili kuću Ćurkovića i Zidarića, a danas vam predstavljamo obiteljsku kuću za odmoru u Žeževici, autora Jakše Kalajžića.

Obiteljska kuća za odmor, Žeževica

Autor: Jakša Kalajžić dipl.inž.arh
Koautor: Srđan Šegvić dipl.inž.arh
Suradnik: Duje Šipić
Fotograf: Domagoj Blažević
Investitor: Josip Kalajžić
Projektna tvrtka: Arching d.o.o
Godina projektiranja: 2009
Godina dovršetka gradnje: 2011
Površina lokacije: 3394m2
Ukupna tlocrtna površina: 182,93m2
Troškovi gradnje (kn/m2): 5650kn/m2Lokacija Obiteljske kuće za odmor u Žeževici, Općina Šestanovac, nalazi se na katastarskoj čestici 5661 i 5662,  k.o. Žeževica. Sa jugozapadne strane parcele je cesta u smjeru sjeverozapad – jugoistok. Zatečeni krajolik omogućava južne i jugozapadne vizure na sjeverni dio planine Biokovo.Objekt je kuća za aktivni odmor uz rekreativni uzgoj maslina i različitih vrsta voća i povrća. Položaj na parceli i osnovna geometrija objekta, proizvod su težnje za iznalaženjem hibridne tipologije koja objedinjuje obiteljsku kuću za odmor i „poljoprivredni arsenal“.Kuća je koncipirana kao prizemni linearni jednotrakt poprečno položen na parcelu u smjeru istok-zapad. Sve funkcionalne cjeline obiteljske kuće imaju omogućen direktan pristup na prirodni teren, te omogućenu vizuru na planinu Biokovo.


situacija

Od istoka prema zapadu, sadržaji se nižu u linearnom slijedu. Na jugoistočnoj strani objekta u području maslinika smješten je monovolumen dnevnog boravka s blagovaonom, slijedi kuhinja, spavaća soba, velika kupaona, mala kupaona kao podrška spremištu te na krajnjem zapadnom dijelu trakta ulaz u kuću i veliko gospodarsko spremište za pohranu maslina, voća, povrća te potrebnih alata.


tlocrt prizemlja

presjek 1-1 i presjek 2-2

Nosiva konstrukcija je armiranobetonska. Završni vanjski sloj zidova je demit fasada. Krov je koncipiran kao drveni ventilirani krov nagiba (3°) sa završnom oblogom od „Sika“ sintetske trake.


jugozapadno pročelje


sjeveroistočno pročelje

Zaštita od sunca i vjetra ostvarena je panelima od perforiranog lima koji se mogu otvarati. Ovakvim sjenilima omogućena je vizura i kad su u zatvorenom položaju. Završna obrada unutarnjih zidova i stropova su obloge od gips-kartonskih ploča s toplinskom izolacijom. Završna obloga podova i sanitarnih prostorija su ploče od sirovog piljenog travertina izuzev hrastovog parketa u spavaćoj sobi.

Ostale nominirane projekte pogledajte ovdje.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: