Izložba

Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press

Autor/izvor: DAZ 24/04/2012

U petak 27.04.2012. u 20 sati u Galeriji Galženica (Trg Stjepana Radića 5, Velika Gorica) otvara se izložba Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press: 1968. - 1972. (Zagreb, Beograd, Ljubljana) koja se bavi se unikatnim novinarskim žanrom razvijenim u socijalističkoj Jugoslaviji. Gosti na otvorenju su Pero Kvesić i Darko Štrajn, a izložba je otvorena do 27.05.2012.

Izložba Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press: 1968. - 1972. (Beograd, Zagreb, Ljubljana) bavi se unikatnim novinarskim žanrom razvijenim u socijalističkoj Jugoslaviji. Omladinski tisak naziv je za splet publikacija koje je izdavala mreža omladinskih i studentskih organizacija. Izvorno nastao kao dio sovjetskog propagandnog aparata, krajem 1960-ih omladinski tisak u svojoj je jugoslavenskoj adaptaciji razvio brojne specifičnosti. Ova izložba bavit će se jednom od njih, konkretnije, njegovim mnogobrojnim sličnostima s tzv. američkim i britanskim underground magazinima iz istog razdoblja. Izložba će ukazati na brojna neočekivana preklapanja (formativna, sadržajna, politička) između ova dva žanra nastala u dva posve drugačija ideološka konteksta. Postav se sastoji od obilja arhivskog i teško dostupnog materijala – kvalitetnih reprodukcija izvornih omladinskih i studentskih časopisa iz Zagreba, Beograda i Ljubljane, uz pojedine reprezentativne primjerke samih američkih i britanskih underground časopisa.

U jeku globalne studentske pobune, u ljeto 1968., u britanskom underground časopisu Black Dwarf, nedavno preminuli britanski pjesnik Christopher Logue objavio je svoju legendarnu pjesmu Know Thy Enemy (Upoznaj svog neprijatelja). Ovaj, svojevrsni poklič protiv kapitalizma, otisnut je na posteru u čijem se središtu nalazila velika fotografija šake s pečatnjakom s obrisima Che Guevare. Svega par mjeseci kasnije ista se šaka pojavila na naslovnici Omladinskog tjednika, službenog glasila zagrebačkog saveza omladine, s prilagođenim insignijama. Naša sljedeća izložba bavi se nesvakidašnjom vezom dvaju unikatna novinska žanra nastalim u posve drugačijem ideološkom kontekstu: jugoslavenskim omladinskim tiskom te britanskim i američkim underground pressom s kraja 1960-ih i početka 1970-ih godina. (Iz teksta Marka Zubaka, autora izložbe)

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: