Internet

Kako su web aplikacije i platforme pokorile tiskane medije

Autor/izvor: DAZ 20/03/2013

Od tiskanih "ekosistema" do web arhitekture u permanentnoj fluktuaciji. Kako su socijalne web platforme porazile i rastavile na proste dijelove klasična tiskana izdanja.

Ono što su magazini i časopisi stvarali desetljećima, razlićite web aplikacije rastavile su na proste dijelove unutar par godina. Kako se klasični tiskani mediji prilagođavaju internetu i tabletu, skup internetskih stranica i web aplikacija je stvorio alternativni model konzumiranja, pohranjivanja i dijeljenja medija. Oni su socijalni i izdavački agnostici, koji često tretiraju, novine, časopise, blogove i kataloge kao skup dijelova koji se mogu sastaviti i rastaviti po želji. Sami biramo aplikacije, bookmarkove i pinove i time slažemo vlastitu, prema samom sebi skrojenu, savršenu publikaciju.

Načelno, dijelimo se na vizualne i tekstualne tipove. Koju stranu izabrati, Pinterest ili Readability? Tumblr ili Twitter? Instagram ili Facebook? Platforme socijalnih medija slijede dva smjera. Prvi vođen vizualnom percepcijom i iskustvom, a drugi tekstualnom. Prošlogodišnja Facebookova akvizicija Instagrama pokazuje upravu želju za nadopunom vizualnog segmenta, nečega u čemu najveća svjetska društvena mreža nije uspjela dominirati. Različite web platforme mogle bi se poredati od hiper-vizualnih do hiper-tekstualnih.

Arhitektura tih platformi omogućuje samom korisniku da sastavlja svoje vlastito sučelje, svoj svijet panela, ploča i okvira koje sami ispunjavamo sadržajem. Kakav je odnos starih ekosistema tiskanih izdanja i suvremenih arhitektura mnogobronih web platformi pročitajte dalje u članku Alexandre Lang: DIY Magazines za Domus.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: