Internet

Kako su web aplikacije i platforme pokorile tiskane medije

Autor/izvor: DAZ 20/03/2013

Od tiskanih "ekosistema" do web arhitekture u permanentnoj fluktuaciji. Kako su socijalne web platforme porazile i rastavile na proste dijelove klasična tiskana izdanja.

Ono što su magazini i časopisi stvarali desetljećima, razlićite web aplikacije rastavile su na proste dijelove unutar par godina. Kako se klasični tiskani mediji prilagođavaju internetu i tabletu, skup internetskih stranica i web aplikacija je stvorio alternativni model konzumiranja, pohranjivanja i dijeljenja medija. Oni su socijalni i izdavački agnostici, koji često tretiraju, novine, časopise, blogove i kataloge kao skup dijelova koji se mogu sastaviti i rastaviti po želji. Sami biramo aplikacije, bookmarkove i pinove i time slažemo vlastitu, prema samom sebi skrojenu, savršenu publikaciju.

Načelno, dijelimo se na vizualne i tekstualne tipove. Koju stranu izabrati, Pinterest ili Readability? Tumblr ili Twitter? Instagram ili Facebook? Platforme socijalnih medija slijede dva smjera. Prvi vođen vizualnom percepcijom i iskustvom, a drugi tekstualnom. Prošlogodišnja Facebookova akvizicija Instagrama pokazuje upravu želju za nadopunom vizualnog segmenta, nečega u čemu najveća svjetska društvena mreža nije uspjela dominirati. Različite web platforme mogle bi se poredati od hiper-vizualnih do hiper-tekstualnih.

Arhitektura tih platformi omogućuje samom korisniku da sastavlja svoje vlastito sučelje, svoj svijet panela, ploča i okvira koje sami ispunjavamo sadržajem. Kakav je odnos starih ekosistema tiskanih izdanja i suvremenih arhitektura mnogobronih web platformi pročitajte dalje u članku Alexandre Lang: DIY Magazines za Domus.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: