Umjetnost

Korito Olafura Eliassona

Autor/izvor: DAZ / louisiana.dk 27/08/2014

Prošlog tjedna u Louisiani, danskom muzeju moderne umjetnosti otvorena je izložba jednog od najzanimljivih umjetnika današnjice Olafura Eliassona o čijem projektu Moon smo već pisali ovdje. Eliasson u svom novom site-specific radu „Riverbed“ (2014.) radikalnim preoblikovanjem muzejskog interijera izokreće odnos prirode i umjetnosti te način percepcije muzeja kao institucije i prostora.

Izložba se sastoji od tri segmenta koji tematiziraju Eliassonov susret s muzejom Louisiana, kao fizičkim, arhitektonskim i institucionalnim mjestom. Fokus na kretanje posjetitelja kroz prostor izložbe je točka u kojoj se događa presjek umjetnikove prakse i identiteta muzeja. Uz centralnu instalaciju „Riverbed“ („Korito“) u preostala dva segmenta Eliasson predstavlja niz od četiristotinjak geometrijskih objekata radom "Modelroom" (2013.) te 3 video rad: Movement microscope (2011), Your embodied garden (2013) i Innen Stadt Aussen (2010) koji skulpturalnim pristupom problematiziraju kretanje tjela kroz prostor.

Riverbed (korito), rad koji je centralno djelo izložbe napravljen je specifično za muzej Louisiana, a baziran je jedinstvenom odnosu između prirode, arhitekture i umjetnosti koji karakterizira Louisianu. Elissonov rad transformira prostor jednim potezom: kameno korito zauzima cjelokupno južno krilo muzeja. Površina od kamenja pokriva podove te služi kao korito potoku koji teče kroz galerijske prostore. Eliassonov rad s dotiče fundamentalnih pitanja o tome kako arhitektonski i institucionalni okviri stvaraju mjesto interakcije za korisnike. Kakvo ponašanje provocira muzej i kakve konvencije i navike asociramo s posjetom muzeju? Kakvi društveni susreti se mogu dogoditi u muzeju Louisiana? Rad funkcionira na nivou transformiranja mjerila postojećeg prostora u jedan potpuno drugačiji prostor pozivajući na drugačiju vrstu ponašanja.Izložba ostaje otvorena do 4. siječnja 2015. godine. Više o radu dansko-islandskog umjetnika Olafura Eliassona potražite ovdje.
Damir Sekulić via louisiana.dk

 

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati

Rezultati

Tematski park "Hrvatska u malom"

09/12/2019

Objavljujemo rezultate natječaja za izradu rješenja Tematskog parka „Hrvatska u malom“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: