Urbanizam

Kowloon Walled City

Autor/izvor: DAZ 21/02/2012

Kowloon Walled City bilo je naselje u Hong Kongu površine 3 hektara s nezamislive 33 tisuće stanovnika. Površina na kojoj se prostirao približno je jednaka veličini jednog zagrebačkog donjogradskog bloka, no gustoća stanovništva u Kowloonu je bila preko jednog milijuna po kvadratnom kilometru. Samo za usporedbu, Honk Kong u cjelini, kao jedno od najnaseljenijih mjesta na svijetu, ima gustoću stanovništva 6.700 st/km2.

Naselje koje je kroz vrijeme spontano raslo, okupljajući siromašno stanovništvo, bez osnovnih higijenskih i životnih uvjeta, ostavljalo je dojam o prostoru visokog kriminala, a vlasti su godinama problem ignorirale i puštale da Kowloon raste bez kontrole.


Vanjski zid - pročelje zgrada

Nevjerojatna i nepregledna struktura 'stana na stanu' dizala se do 14 katova u visinu sa samo dva lifta na ukupno 350 zgrada, ako je uopće moguće ovdje definirati gdje je početak, a gdje kraj koje zgrade. Sve komunikacije međusobno su se ispreplele na način da je bilo moguće proći cijelom dužinom bloka, od sjevera prema jugu, bez spuštanja na razinu ulice.


Presjek mega strukture


Detalj presjeka

Vjerovalo se da je ovaj grad-zid prepun kriminalaca, dilera, ovisnika i drugih problematičnih skupina, no na kraju se uspostavilo da, osim vođenja ilegalnih poslova i prodaje droge, niti kriminalci nisu imali namjeru ovdje duže obitavati.

1993. godine Kowloon Walled City je srušen, a na njegovom mjestu je danas park i jedan povijesni hram koji je pošteđen rušenja.


Kowloon Walled City danas funkcionira kao park
 

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: