Intervju

Krešimir Rogina: Život nije ispeglan, zbog toga i gradim šarene kuće

Autor/izvor: Patricia Kiš / Jutarnji list 13/07/2011

Je li arhitekt danas i psihijatar i producent i menadžer? Slika nikad nije bila toliko izmijenjena kao u posljednje vrijeme. Promijenjene uloge u svojoj novoj knjizi “Arhitektonski fokus”, u izdanju Meandarmedije, analizira Krešimir Rogina, a Cedrica Pricea navodi kao jednog od svojih duhovnih očeva, uz Franu Gotovca, Radovana Ivančevića i Ranka Radovića.

U Rogininoj se knjizi mogu pronaći važne arhitektonske pojave sagledane u širem kontekstu: od arhitekture prostora za chill out, preko veze između sazrijevanja našeg arhitektonskog studija UP i Tarantinova ”Pulp Fictiona”, između Barbarelle i arhitekture futurizma, Playboyevih zečica i ReyneraBanhama, do kuće Carla Scarpe u Toskani i Monice Vitti.

‘Knjige su prespore, ali traju duže od arhitekture’ naslov je uvodnog poglavlja vaše knjige u kojemu objašnjavate zašto jedan arhitekt uopće ima potrebu za pisanjem. Pa, zašto?

- To je pitanje vokacije generacije koja nije bila spremna na šutnju.

U knjizi je i 11 intervjua sa svjetski poznatim arhitektima, među kojima je i Peter Eisenman od kojega ste dobili ideju za naziv uvodnog poglavlja. On je izjavio kako bi radije izabrao da njegova knjiga izađe u Zagrebu, nego da ovdje gradi kuću. Provokacija?

- I da i ne. Pokušavao sam mu podmetnuti da je u svojem govoru na Venecijanskom bijenalu bio populističan, ali on to odbija. Zvijezde su, kaže, Frank Gehry i Zaha Hadid, a on će biti zvijezda za 100 godina jer su njegove ideje provokativnije, ne nužno i bolje. Pa tako i ideja o knjigama koje traju dulje od arhitekture.

Ostatak intervjua pročitajte na web stanicama Jutarnjeg lista 

http://www.jutarnji.hr/kresimir-rogina--poznati-zagrebacki-arhitekt--objavio-novu-knjigu--arhitekstonski-fokus-/957771/

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: