Projekt

Kuća izgrađena od milijardu eura

Autor/izvor: DAZ 01/02/2012

Pročitajte tužnu životnu priču irskog umjetnika Franka Buckleya, samo jedne u nizu sudbina koje su zadesile brojne obitelji pod utjecajem globalne financijske krize. No u ovom slučaju Frank nije izgubio kreativnost već je problem vrijednosti novca izrazio kroz gradnju kuće preko milijardu nevažećih novčanica.

Donosimo vam priču o Kući od novaca Franka Buckleya s BBC News-a.

Priča počinje prije nekoliko godina kada su cijene nekretnina u Irskoj bile drastično niske. Frank je odlučio dignuti kredit i kupiti kuću za svoje dvoje djece i ženu podrijetlom iz Zimbabwea s još četvero vlastite djece. Bilo je to vrijeme kada je bilo lako doći do posuđenog novca te su svi bili puni povjerenja. Frank nije imao stalne prihode i već nakon nekoliko mjeseci ustanovio je da ne može plaćati rate kredita. Pod financijskim pritiskom, i njegov brak je ubrzo propao, a Frank se preselio u baraku u stražnjem dvorištu jer mu je ovršnim postupkom oduzet sav namještaj.

Njegovi bliski prijatelji i poznanici bili su u sličnoj situaciji. Jedan njegov vrlo dobar prijatelj, bavio se nekretninama i nakon što je izgubio sve što je imao, nije izdržao pritisak i oduzeo si je život.Dok je zamišljeno gledao u hrpu nevažečih novčanica, koje su trebale biti konfeti na vječanju prijatelja, počeo je razmišljati o stvarnoj vrijednost novca.

Tada se rodila ideja o izgradnji kuće od blokova bezvrijednog papira koje je već koristio za svoje slike. Agent Staklene zgrade, prazne poslovne zgrade koja odlično prezentira pad irskog tržišta nekretnina, pristao ja na Frankov priejedlog da mu nabavio još blokova nevažečih vrijednosnica.

Kuću je izgradio uz bratovu pomoć od doniranih šperploča, drvenih okvira i papirnatih blokova. Izvana su zidovi od cigle, dok su isjeckani euri korišteni kao završni sloj unutarnje strane zidova i podova. Osim toga, u kuću su montirani dvostruko ostakljeni prozori i protuprovalna vrata.

Frank trenutno živi u kući od novaca tijekom tjedna, a vikendom se seli u baraku u svom prvotnom dvorištu. Otkako je kuća otvorena za javnost, posjetilo ju je više od 300 ljudi. Svi su oduševljeni idejom, no Frank se i dalje suočava sa svakodnevnim egzistencijalnim problemima uzrokovanim glabalnom krizom.Stephanie Hegarty, 
BBC World Service

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: