Presjek

Kuća od slame u Presjeku br. 4

Autor/izvor: DAZ 10/01/2012

Nedavno je izašao novi broj časopisa Presjek s temom Drvo iz kojeg donosimo projekt obiteljske kuće koju su projektirali Marina i Miro Zajec. Pogledajte projekt ove zanimljive obiteljske kuće izvedene u drvenoj konstrukciji, s drvenom vanjskom oblogom i toplinskom izolacijom od slame.

Presjek je tromjesečnik koji se bavi pretežito hrvatskom arhitekturom i arhitekturom u regiji s naglaskom na konstrukciju i izvedenim detaljima.
Tema četvrtog broja časopisa Presjek je Drvo u kojem možete pogledati detaljne prikaze sljedećih projekata:

MARINA ZAJEC - Obiteljska kuća u Donjoj Bistri (prva hrvatska kuća od slame)
3LHD - Obiteljska kuća J2 (dobitnik nagrade Drago Galić)
IVICA PLAVEC - KlikDom
ENOTA - Hotel Sotelia
OFIS ARHITEKTI - Višestambena zgrada Hayrack, Cerklje, SLO
DEKLEVA GREGORIČ ARHITEKTI - Kuće Razgledi, Perovo, SLO
ARHITEKTURA KRUSEC - Planinski hotel Celjska koča, Celje, SLO
ARHINET - Diskontni dućan, Ivanec

i jos mnogo toga...

Časopis je dostupan u knjižarama i na web stranici www.presjek.hr


Obiteljska kuća Zajec, Donja Bistra
Autori: Marina Zajec i Miro Zajec

U blizini Zaprešića, na području naselja Bistra, nalazi se obiteljska kuća Zajec, smještena na parceli od približno 2000 m2. Parcela je pretežito ravna, locirana na rubu Parka prirode „Medvednica“, s pogledom prema zapadu koji seže daleko preko polja. Kuća Zajec nalazi se u okolini tipičnoj za ruralni sjeverozapad Hrvatske – dvostrešni krovovi, žbukane fasade – stoga sa svojim obrnutim krovom i drvenom oblogom na fasadi znatno odskače u svome oblikovanju i odabiru materijala.Kuća je koncipirana kao dom za mladu obitelj, u kojem su dnevni prostori u prizemlju orijentirani prema zapadu, dok se spavaće sobe nalaze na katu. Podrum, zamišljen kao prostor za relaksaciju, izveden je kao uobičajena armiranobetonska konstrukcija, a prizemni dio i kat kao drvena platformska konstrukcija.


Tlocrti: podrum, prizemlje i kat


Presjek

Osnovni modul su dvije platice (6/35 cm) na osnom razmaku od 95 cm, koji je izveden iz dimenzija same bale slame (35/50/89 cm). Cijela konstrukcija, vanjska obloga i okviri vrata i prozora izrađeni su od bagremova drva, koje je odabrano zbog trajnosti. „Surađivali smo s pilanom i zamolili ih da svaki ravni i dobar trupac stave na stranu za nas jer je za bagrem karakteristična nekonzistentna kvaliteta trupaca“, ističe autorica Marina Zajec i nastavlja: „Trupce smo kasnije pilili u građu, a daske za oblogu dodatno još rubno rezali na pero i utor te blanjali za konačno ravnu površinu.“

Konstrukcija je jednostavna, pojedini elementi spajani su metalnim kutnim spojnicima i zupčastim čavlima, a platformski sustav daje fleksibilnost u izmicanju nosivih vertikala pročelja. Dodatno ukrućivanje postignuto je metalnim trakama plosnog čelika umjesto drvenom unutarnjom oplatom. Ispuna baliranom slamom prvenstveno predstavlja toplinsku izolaciju i ne sudjeluje u konstruktivnoj ulozi, ali čini dosljednom cijelu konstrukciju kuće.


Detalj

Krovna konstrukcija sastoji se od niza krovnih nosača koji se oslanjaju na okomite platice i nazidne grede, a veze pojedinih elemenata također su ostvarene metalnim kutnicima i čavlima. Pokrov je zelen, ozelenjen ekstenzivnim zelenilom vrlo male težine od samo 43 kg/m2.
„Sav materijal za konstrukciju došao je na jednom kamionu, tako da smo u prvi trenutak pomislili da je u pitanju pogreška u izračunu količina“, objašnjava Marina Zajec. „Konstrukciju su postavila četiri radnika u periodu od 12 radnih dana, uključivo drvenu oplatu s vanjske strane.“
Kuća je odličan primjer promišljene arhitekture koja i u interijeru korespondira s vanjštinom.

Pregradni su zidovi od ukočenih ploča s vidljivim spojevima, a vrata sa skrivenim dovratnicima domišljato su i jeftino izvedena. Slama je prisutna i u interijeru gdje je dio zida umjesto u knauf obučen u staklo. U dnevnim prostorima podna je obloga linoleum u modernoj jednoličnoj zelenoj varijanti, koja korespondira sa sivom nijansom zidova. I u kupaonicama u prizemlju prisutno je nesvakidašnje rješenje. Podovi su drveni s vodonepropusnim premazom. Općenito je riječ o nekonfekcijskoj kući, tako da je postignut efekt suvremene i visokorazrađene kuće.

Premda s bogatom tradicijskom osnovom u Hrvatskoj, drvena arhitektura u posljednjih je nekoliko desetljeća bila nepravedno zapostavljena, ali, čini se, da se vraća u velikom stilu.Pogledajte projekte iz ostalih brojeva časopisa Presjek:

Presjek br. 3 i obiteljska kuća u Rudešu
Presjek br. 2 i Muzej krapinskih neandertalaca
Zgrada Hitne detaljno u prvom broju Presjeka

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.