Fotografija

Kuće duhova – Slučajna umjetnost rušenja

Autor/izvor: DAZ 19/09/2012

Do sada smo već imali prilike vidjeti impresivne fotografije napuštenih kuća i gradova duhova. No što se događa s kućama kada od njih ostane samo pregradni zid? U velikoj većini slučajeva, ovi sablasni ostaci otkrivaju tajne bivšeg prostora tek kad je građevina srušena.

Fotograf Jos Antonio Milln prepušta arhitektonskim ostacima da sami pričaju svoje priče kroz ukrasne i strukturne elemente na površinama i šturim materijalnim prijelazima između različitih zidova i soba. On bilježi privatne prostore u javnosti, otkrivajući ostatke pločica, spojeva i namještaja iz prostora prošlosti.

Ostali fotografi, kao što je Xenmate, otkrili su zgrade duhova s umjetnički "dorađenim" ostacima zidova, animirane sablasne likove stanara kao ne-prostore koja nastanjuju.

Drugi, poput njemačkog freelance fotografa arhitekture Marcusa Bucka, pronalaze umjetničko na način na koji kadriraju i fotografiraju ostatke zidova, ukazujući na odnose između gotovih slika različitih struktura. Gledano na drugi način, on svakoj zgradi koju nađe daje jednaki estetski tretman i prepušta promatračima da svaki za sebe odredi značenje i vizualne odnose.

Naravno, ne snimaju samo profesionalni fotografi ovu globalnu pojavu. Mnogi pojedinci fotografiraju preostalo nakon rušenja zgrade. Neki od tih čudnih djelomčnih zidova naizgled lebde u zraku, režući krajeve kuća, nekadašnjih šarenih interijera i ostalih razotkrivajućih ostataka nekada nastanjenih prostora.

Nesvjesna umjetnost rušenja (The Unconscious Art of Demolition) do sada je skupila više od pet stotina takvih fotografija.
 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku