Urbanizacija

Kuće koje prkose urbanizaciji

Autor/izvor: DAZ / the atlantic 19/02/2016

Unatoč usporavanju kineskog gospodarskog rasta i galopirajuće urbanizacije zemlje, nerijetko se individualni vlasnici kuća pokušavaju suprotstaviti masovnom rušenju, kojim se oslobađa prostor za novogradnju.

Iako se po svemu sudeći gospodarski rast u Kini usporava, proteklih dvadesetak godina zemlja je doživjela golemi gospodarski rast, koji je između ostaloga imao za posljedicu ubrzanu urbanizaciju zemlje. Ne rijetko su se međutim događale situacije u kojima su vlasnici odbijali napustiti svoje domove i ustupiti građevinsko zemljište za «razvoj» i izgradnju novih programa i namjena. Neki su ostajali u svojim kućama tijekom dugogodišnjih sudskih sporova ili nagodbi o otkupu zemljišta, dok su oko njih nicala nova zdanja. Iako je većina vlasnika izgubila sporove te su im kuće uklonjene, postali su svojevrsni nadrealni simboli otpora snažnoj tržišnoj ekonomiji u još uvijek komunističkoj Kini. Donosimo nekoliko primjera u nastavku.


Djelomično razrušena kuća u Hefei, provincija Anhui 2. veljače 2010. Vlasnik je pokušao dobiti veću kompenzaciju prije pristanka na rušenje.


Zgrada na otoku usred gradilišta 22. ožujka 2007. I ovdje se vlasnik 3 godine odupirao ne želeći se odreći svoje kuće nakon čega su je lokalne vlasti ipak srušile.


Na pola srušena zgrada nasred ceste u Wenlingu u istočnoj Kini. Stariji bračni par je odbijao kompenzaciju za svoju nekretninu i iseljenje dok se nisu nagodili s lokalnim vlastima 1. prosinca 2012. za US$40,000.


Fotografija pokazuje grob u kineskom «selu» Taiyuan u sjevernoj Shanxi provinciji. Vlasnik je bio u svađi oko kompenzacije s građevinskom firmom. Oko groba izgrađena platforma na 10 m visine od temelja, a dogovor je postignut nekoliko dana kasnije i grob je otkupljen za 800 yuana (cca. 128 US$).
 

via: the atlantic

Rezultati

Spomen soba "Tigrova"

29/09/2020

Objavljujemo rezultate Natječaja za izradu idejnog rješenja uređenja, likovnog postava i opremanja Spomen sobe poginulih i nestalih „Tigrova“ u Domovinskom ratu.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: