Predavanje

Léopold Lambert - Weaponized Architecture

Autor/izvor: DAZ / oris.hr 21/02/2016

U subotu, 27. veljače 2016. u 19:00 sati Léopold Lambert će održati prvo u nizu od šest predavanja u Oris Kući arhitekture u sklopu Future Architecture Platform

Prihvaćajući promišljanja o teoriji i oblikovanju, istraživanja povijesnih presedana i stvaranje suvremene povijesti, the Future Architecture serija pozicionira se u odnosu na prošlost predlažući mogući/potrebni izgled budućnosti. Projekt stoji na razmeđi građevinskih praksi, različitih arhitektonskih pristupa i globalnih i lokalnih konteksta. Najvažnije od svega, Future Architecture omogućuje ekspresiju slojevite slike globalnog stanja u arhitekturi kroz glasove mladih autora. 

Prvo predavanje, naslova Weaponized Architecture, održat će francuski arhitekt, glavni urednik časopisa The Funambulist kojega uz tiskani oblik prate dvije platforme otvorenog pristupa (blog + podcast). Autor je nekoliko knjiga o političkoj vezi između arhitekture i tijela, a imali smo priliku i vidjeti ga u sklopu prošlogodišnje Think Space Nekonferencije kao posebnog gosta.

Arhitektura je političko oružje. Zid kao osnovni oblik arhitekture organizira tijela u prostoru i na privatnoj i na geografskoj razini. Učeći iz primjera prostornog nasilja primitivnih skloništa, predavanje će se osvrnuti na nekoliko primjera istraživanja različitih političkih sustava uz pomoć kojih će se ilustrirati ova teza: vojna i civilna okupacija Palestine, izgradnja novog militantnog glavnog grada Egipta, društvena i rasna segregacija utjelovljena u pariškim predgrađima i takozvani humanitarni kampovi sagrađeni za izbjeglice i migrante iz Calaisa. U zaključku predavanja inzistirati će se na primjerima iz arhitekture koji su prihvatili ideju arhitekture kao oružja u kontekstu borbe protiv dominantnih političkih oblika. Politička nevinost je iluzija, a mi moramo naučiti kontrolirati društvene posljedice prostora koje osmišljavamo.

Léopold Lambert


Foto: Calais, veljača 2016. - Léopold Lambert

via: oris

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: