Umjetnost i arhitektura

Leandro Erlich - disrupcija prostorne stvarnosti

Autor/izvor: DAZ / DOMUS 30/06/2013

Međunarodno poznat po trodimenzionalnim vizualnim iluzijama, argentinski umjetnik Leandro Erlich angažiran je od strane galerije Barbican da u suradnji s OTO Projects izvede Dalstone House, umjetničko-arhitektonsku instalaciju otvorenu 26. lipnja u ulici Ashwin u Hackneyu. O čemu se radi pogledajte u nastavku.

Rad sliči na filmsku scenografiju, sastavljen od horizontalno položenog viktorijanskog pročelja obiteljske kuće kasnog 19. stoljeća te vertikalno nad njime montiranim golemim zrcalom pod kutom od 45 stupnjeva. Sjedeći, stojeći ili ležeći na pročelju posjetitelji stvaraju iluziju kao da vise, hodaju ili se pak penju po fasadi. Smještena na 1-7 Ashwin Street, blizu Dalstone križanja, „kuća“ je izvedena sa svim detaljima te evocira nekadašnju kuću na istom mjestu. Od bombardiranja u II. Svjetskom ratu, parcela je bila prazna. Instalacija je dio programa Barbican galerije „Beyond Barbican“, niza ljetnih događanja izvan galerijskih zidova koji uključuju popo-up performanse, suradnje i druge umjetničke realizacije u istočnom djelu Londona. Cilj programa Beyond Barbican je spajanje zajednica istočno londonskih okruga s vrhunskom svjetskom umjetnošću. Projekt Leandra Erlicha je svojevrsno naslijeđe rada Dalston Mill koji je francuski umjetnički kolektiv EXYZT izveo kao privremenu instalaciju 2009, te koja se ponovno otvorila 2010 kao East Curve Garden.

Za Erlicha, igra posjetitelja s instalacijom je aktivator cjelokupnog projekta. Mijenjajući perspektivu promatrača s poznatim kontekstom, umjetnik zaigrano prekida naše poimanje stvarnosti, stvarajući nove mogućnosti i situacije. Rad Leandra Erlicha je djelomično inspiriran nadrealnom i opskurnom estetskom strategijom Alfreda Hitchcocka, Davida Lyncha, Luisa Buñuel i Romana Polanskog za koje kaže da su „koristili svakodnevicu za stvaranje fikcijskih svjetova putem psiholoških subverzija svakodnevnih prostora“. O bilo kojem projektu se radilo, Erlich uvijek nastoji slomiti granice prostorne realnosti.

Uz projekt će se dogoditi i niz popratnih radionica, projekcija i predavaja, koja će se realizirati u suradnji s lokalnim institucijama. Ako ste u Londonu ovog ljeta, Dalstone House je moguće vidjeti do 4. kolovoza.

Fotografije: Gar Powell-Evans. Barbican Art Gallery 2013
Članak via http://www.domusweb.it/en/home.html 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku