Umjetnost i arhitektura

Leandro Erlich - disrupcija prostorne stvarnosti

Autor/izvor: DAZ / DOMUS 30/06/2013

Međunarodno poznat po trodimenzionalnim vizualnim iluzijama, argentinski umjetnik Leandro Erlich angažiran je od strane galerije Barbican da u suradnji s OTO Projects izvede Dalstone House, umjetničko-arhitektonsku instalaciju otvorenu 26. lipnja u ulici Ashwin u Hackneyu. O čemu se radi pogledajte u nastavku.

Rad sliči na filmsku scenografiju, sastavljen od horizontalno položenog viktorijanskog pročelja obiteljske kuće kasnog 19. stoljeća te vertikalno nad njime montiranim golemim zrcalom pod kutom od 45 stupnjeva. Sjedeći, stojeći ili ležeći na pročelju posjetitelji stvaraju iluziju kao da vise, hodaju ili se pak penju po fasadi. Smještena na 1-7 Ashwin Street, blizu Dalstone križanja, „kuća“ je izvedena sa svim detaljima te evocira nekadašnju kuću na istom mjestu. Od bombardiranja u II. Svjetskom ratu, parcela je bila prazna. Instalacija je dio programa Barbican galerije „Beyond Barbican“, niza ljetnih događanja izvan galerijskih zidova koji uključuju popo-up performanse, suradnje i druge umjetničke realizacije u istočnom djelu Londona. Cilj programa Beyond Barbican je spajanje zajednica istočno londonskih okruga s vrhunskom svjetskom umjetnošću. Projekt Leandra Erlicha je svojevrsno naslijeđe rada Dalston Mill koji je francuski umjetnički kolektiv EXYZT izveo kao privremenu instalaciju 2009, te koja se ponovno otvorila 2010 kao East Curve Garden.

Za Erlicha, igra posjetitelja s instalacijom je aktivator cjelokupnog projekta. Mijenjajući perspektivu promatrača s poznatim kontekstom, umjetnik zaigrano prekida naše poimanje stvarnosti, stvarajući nove mogućnosti i situacije. Rad Leandra Erlicha je djelomično inspiriran nadrealnom i opskurnom estetskom strategijom Alfreda Hitchcocka, Davida Lyncha, Luisa Buñuel i Romana Polanskog za koje kaže da su „koristili svakodnevicu za stvaranje fikcijskih svjetova putem psiholoških subverzija svakodnevnih prostora“. O bilo kojem projektu se radilo, Erlich uvijek nastoji slomiti granice prostorne realnosti.

Uz projekt će se dogoditi i niz popratnih radionica, projekcija i predavaja, koja će se realizirati u suradnji s lokalnim institucijama. Ako ste u Londonu ovog ljeta, Dalstone House je moguće vidjeti do 4. kolovoza.

Fotografije: Gar Powell-Evans. Barbican Art Gallery 2013
Članak via http://www.domusweb.it/en/home.html 

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: