Svjetlosna instalacija

Lichtgrenze obilježava 25 godina pada Berlinskog zida

Autor/izvor: DAZ / wired.com / berlin.de 09/11/2014

Lichtgrenze ili 'svjetlosna granica' je instalacija braće Christophera i Marca Baudera postavljena proteklog vikenda povodom obilježavanja 25 godina od pada jednog od najpoznatijih zidova na svijetu, koji je 28 godina dijelio istočni i zapadni Berlin.

9. studenog 1989, prije 25 godina, Berlinski zid je zadobio prvi udarac, te je postepeno 160 kilometara ove betonske barijere, koja je dijelila glavni njemački grad uklonjeno. Obilježavajući četvrtinu stoljeća ovog događaja, svjetlosni umjetnik Christopher Bauder i njegov brat filmaš Marc Bauder uspjeli su realizirati zahtjevnu svjetlosnu instalaciju prvobitno planiranu za 20. obljetnicu pada zida. Lichtgrenze, ili svjetlosna granica na njemačkom se sastoji od 8000 iluminiranih balon visine 3,60 metara kao i sam Berlinski zid. Postavljeni su duž linije od 16 kilometara bivšeg Berlinskog zida, a početak instalacije je u Bornholmerstrasse, te se proteže kroz centar grada do mosta Oberbaum blokirajući promet i ceste kao nekoć.

Svaki balon montiran je na šipku od karbonskih vlakana sa balonom promjera 60 cm osvijetljenim LED diodom. Video ekrani su postavljeni mjestimice prikazujući arhivske snimke prije i poslije pada zida radi kontekstualizacije spektakla, nadopunjujući povijest i ilustrirajući promjene. „Ovo će pokrenuti shvaćanje onoga što je značilo živijeti sa zidom ispred svojih vrata“ istiće Marc Bauder, koautor. „Sve što je grad danas je bazirano na padu zida“ kaže Christopher Bauder, dodajući da su njegova, kao i karijere mnogih drugih umjetnika, direktno povezane s padom zida.“Bilo je praznine, praznih prostora koji su mogli biti ispunjeni galerijama i studijima. Nije bilo jasnog vlasništva – to je bio okidač za ono što Berlin i danas predstavlja. Važno je vratiti sjećanje kako je sve počelo i kako je bilo prije“


© Kulturprojekte Berlin / Foto: Alexander Rentsch


© Kulturprojekte Berlin / Foto: Alexander Rentsch


© Kulturprojekte Berlin / Foto: Alexander Rentsch


© Kulturprojekte Berlin / Foto: Alexander Rentsch


© Kulturprojekte Berlin / Foto: Alexander Rentsch


© Kulturprojekte Berlin / Foto: Alexander Rentsch

U nedjeljnoj večeri 9. studenog 2014. 8000 građana, svaki odgovoran za otključavanje jednog balona, poredati će se u liniju i otključati balon dopuštajući im da odlete u noćno nebo iznad Berlina. „Biti će to poput lančane reakcije kroz grad“ kaže Christopher. Događaj je zamišljen kao trenutak refleksije i katarze – zaključka jedinstvenog svjetlosnog događaja.

video

izvor: berlin.de / wired.com

src=

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: