Projekt

Lisabonski božićni ukrasi

Autor/izvor: DAZ 28/12/2011

Pogledajte primjer lisabonske intervencije u javnom prostoru gdje su tradicionalni božićni ukrasi trgova i ulica zamijenjeni kreativnim i interaktivnim instalacijama umjetnika, dizajnera i arhitekata.

Ova lisabonska intervencija odličan je primjer kako se malim promjenama može podići kvaliteta uređenja javnog prostora i potaknuti kreativnost. Novac inače uložen u tradicionalne božićne ukrase, lampice na ulicama, božićnu jelku na glavnom trgu s ukrasima koji su svake godine isti, ovaj put su preusmjereni (vjerojatno i uz smanjenje troškova) u puno kreativnije, suptilnije i interaktivnije dekoracije javnog prostora.

Dizajner Pedro Sottomayor uzeo je uobićajeni božićni simbol – svjetleće zvijezde, prizemljio ih s neba i dao im novu svrhu – postale su klupe za turiste i prolaznike. Tako je jedan trg dobio uličnu dekoraciju koja, osim što lijepo izgleda, ujedno je i funkcionalna.Arhitekt José Adrião kroz svoje projekt reinterpretirao je božićnu jelku. Umjesto sjeće stabla koje bi bilo postavljeno na gradskom trgu u trajanju nekoliko tjedana, on je posegnuo za ekološki osvještenijim rješenjem. Postojeće stablo u gradskom parku ukrasio je bajkovitim crvenim lampicama koje se protežu i po tlu asocirajući na korijenje stabla i njegov izvor života.

Unutar jedne od pješačkih zona lisabonskih ulica, arhitekti ADOC, napravili su zanimljivu urbanu intervenciju. Postavljanjem crveno osvjetljenih blokova formirali su skulpturu koja ukrašava ulicu, a prolaznicima daje mogućnost igre, skrivanja i provlačenja između ovih konceptualno prevedenih grančica bora.

Fotografije: Fernando Guerra
Više o ovom projektu čitajte na: Dezeen

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: