Nagrada

Londonski arhitektonski kolektiv Assemble dobitnik nagrade Turner za 2015

Autor/izvor: DAZ 11/12/2015

Assemble, londonski arhitektonski kolektiv dobitnik je ovogodišnje nagrade Turner, koju svake godine dodjeljuje Tate. Nagrada od £25 000 se dodjeljuje britanskim umjetnicima ispod 50 godina za iznimne izložbe u protekloj godini, a među prethodnim laureatima su Damien Hirsta, Grayson Perrya i Gillian Wearing.

Ocjenjivački sud u sastavu Alistair Hudson, Jan Verwoert, Joanna Mytkowska, Kyla McDonald odao je priznanje londonskom kolektivu Assebmle za izložbu održanu u galeriji Tramway u Glasgowu. Nagrada se dodjeljuje u tandemu sa zajednicama s kojima je Assemble radio na urbanoj regeneraciji, planiranju i urbanističkom razvoju gradova koristeći bottom up strategije oponirajući na taj način rastućoj gentrifikaciji. Kolektiv se nadovezuje na dogogodišnju tradiciju umjetničkih i kolektivnih inicijativa koje eksperimentiraju s umjetnošću, dizajnom i arhitekturom, na čijim temeljima se razvijaju alternativni modeli funkcioniranja društva.Počevši s radom 2010. godine u Londonu, kolektiv se sastoji od 18 članova. Njihov praktični rad teži referirati se na tipičnu disrupciju između javnog i procesa kojima se stvaraju prostori. Koristeći često nekonvencionalne mjere, njihovi projekti su samo-inicirani, samo-izrađeni i samo-organizirani, subverzirajući tipične hijerarhije i procedure realizacije arhitektonskih prostora. Assemble su nominirani za svoju suradnju s lokalnim stanovništvom Granby Four ulice u Liverpoolu- Njihov projekt je rezultat 20-godišnje bitke lokalnog pučanstva za spašavanje nizova terasaste stambene izgradnje predviđene za rušenje. Assemble su svojim radom u zajednici doprinijeli organiziranju ekonomski prihvatljivog stanovanja za lokalno stanovništvo koje ostaje u posjedu zajednice.


The Playing Field - teatar na otvorenom za 450 ljudi u Southamptonu, foto: Jim Stephenson


Granby Four Streets projekt - publikacija


Granby Four Streets, Liverpool


Durham Wharf


Među ovogodišnje finaliste su uz Assemble bili i Bonnie Camplin, Janice Kerbel i Nicole Wermers. Izložbu na kojoj je predstavljen projekt možete pogledati u galeriji Tramway u Glasgowu, a o radovima ekipe iz kolektiva Assemble smo pisali ovdje i ovdje.


Big Slide - Stratford Rising Festival 2013.

http://assemblestudio.co.uk/

Damir Sekulić

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: