Svjetlosna instalacija

Mjestimice svjetlo – Priče s Gornjeg grada

Autor/izvor: DAZ 24/04/2015

Interdisciplinarni umjetnički projekt 'Mjestimice svjetlo' predstavlja 'Priče s Gornjeg grada', svjetlosne intervencije Dore Đurkesac i Maše Milovac, na odabranim gornjogradskim lokacijama, od 29. do 30. travnja. Svjetlosne intervencije mogu se razgledati od 20,30 do 23 sata.

Memorije i doživljaji vezani za pojedini prostor su ono što sam prostor čini zanimljivim; na taj način potencira se prisutnost prošlosti i proširuje postojeći kontekst. U ovom slučaju, osobne priče na neposredan način približavaju gornjogradske prostore, za razliku od povijesnih, posredovanih činjenica, te ukazuju na trenutne probleme i potrebe, s ciljem poticanja komunikacije.

U razgovoru sa stanovnicima Gornjeg grada, Dora Đurkesac i Maša Milovac otkrile su i prikupile njihove priče i osobna iskustva, kao polazište za svjetlosne intervencije nazvane Priče s Gornjeg grada'.

Prikupljeni narativ interpretiran je i prenesen analognim vizualizacijama na prozore i fasadu zgrade stanara te performativnim svjetlosnim intervencijama na javne površine Gornjega grada. Intervencije su dokumentirane i predstavljene u prostoru Galerije Gradec koja je na taj način privremeno aktivirana. Tako se unošenjem sadržaja koji ispunjava prazninu arhitekture, tematizira nedefiniranost pojedinih gornjogradskih javnih prostora, otkriva njihov značaj te upućuje na specifične situacije i potencijalne funkcije javnih prostora.


Dora Đurkesac je diplomirana industrijska dizajnerica te studentica Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti. Njen rad uključuje interdisciplinarne pristupe i povezivanje praksi dizajna, suvremenog plesa i novih medija.

Maša Milovac je diplomirana dizajnerica čiji rad integrira projekte produkt dizajna, vizualnih komunikacija i prostornog oblikovanja. Njezini radovi izlagani su na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama te su višestruko nagrađivani. Kao autorica djeluje samostalno, ali često i kroz kolaboracije s dizajnerima, umjetnicima i arhitektima.

Interdisciplinarni umjetnički projekt 'Mjestimice svjetlo' o kojem smo već pisali ovdje, predstavlja nove perspektive promišljanja nedovoljno iskorištenih javnih prostora i propituje probleme urbanog razvoja određenog dijela grada. Kroz privremene umjetničke instalacije i interdisciplinarne projekte, koji svjetlo koriste kao primarni umjetnički medij, naglašavaju se i 'osvjetljavaju' urbani problemi te se ukazuje na potencijal gradskih lokacija odabranih u suradnji sa stanovnicima gradske četvrti. Projekt u svojim prvim izdanjima propituje identitet Gornjeg grada, njegovo naslijeđe, sadašnje i buduće mogućnosti razvoja, kvalitetu sadržaja u urbanom prostoru, odnos stanovnika i svakodnevnih korisnika te funkcionalnost gradske četvrti općenito.

http://www.mjestimice-svjetlo.org/

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: