Predavanje

Moda i odijevanje - nove teorije i nove prakse

Autor/izvor: DAZ 04/12/2014

U petak, 5. prosinca 2014. godine s početkom u 19 sati u prostoru Zelene akcije, Frankopanska 1 u zagrebu prof. Ante Tonči Vladislavić, voditelj CIMO / Centra za istraživanje mode i odijevanja, održat će predavanje u sklopu programa Moda i odijevanje - nove teorije i nove prakse, pod nazivom ''Drugarica à la mode – odijevanje i moda u Zagrebu od 1945. do 1960.''

Predavanje prati projekt istraživanja fenomena odijevanja i mode u Zagrebu od 1945. do 1960. godine (prikazano na izložbi  u MSU, 2006. g.). To razdoblje iznimno je zanimljivo jer pokazuje sudar dviju ideologija – socijalističke i građanske, dva svjetonazora – istočnog i zapadnog, dva modna stereotipa – ne-modne “drugarice” i pomodne  “gospođe s memorijom” (nekadašnje ''milostive''), što će kasnije, utjecajem Diorova New look-a, rezultirati novim hibridnim stereotipom – “drugarice – gospođe''. Modni će diskurs biti označen prisutnošću ambivalencije propagiranog ideološkog tipa ne-modne drugarice i želje za pomodnošću gospođe.

U tom će se sukobu postupno uspostavljati specifičan pogled na odijevanje i na modu, pa se može reći da je Zagreb primjer brzog pristajanja na modne izazove, usprkos ideološkoj rigidnosti politički krojenog kolektivnog tijela. Iako početno ignorirana i tiha, žudnja preko mode zaposjeda i mijenja  individualno modno tijelo manifestirajući subverzivnu snagu kojom erodira i najrigidniji politički diktat. Kroz seriju predavanja ‘’Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse’’ predstavljaju se projekti CIMO-a koji osim kulturalnog doprinosa, donose pomak od tradicionalnog shvaćanja mode kao sustava moći u ime kulturalne protežnosti prema promatranju odjevnih praksi kao inkluzivne kulturalne i ekonomske potrebe. CIMO je posebno fokusiran na problem održivog dizajna te njeguje i podržava pojedinačne teorijske i kreativne napore koji stoje nasuprot konzumerizmu i fenomenu banalne  pomodnosti.

Predavanja ‘’Moda i odijevanje – nove teorije i nove prakse’’ održavaju se tijekom studenog i prosinca svakog petka u 19.00 sati u prostoru Zelene akcije, Zagreb.

Projekt se realizira uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: