Projekt

MVA: Muzej za znanost o moru

Autor/izvor: DAZ 14/07/2015

Mikelić Vreš arhitekti autori su projekta Muzeja za znanost o moru u Malom Lošinju.

Muzej znanosti o moru nalazi se na rubu izgrađenog dijela grada Malog Lošinja, na napuštenoj vojnoj lokaciji. Smješten uz more u podnožju borove šume  Čikat orijentiran je na sjeveroistok s panoramskim pogledom na sjeverni dio Lošinjskog zaljeva, škver i grad.

Zamišljen kao suvremeni istraživačko edukacijski centar s velikim turističkim potencijalom, MSM obuhvaća znanstveni centar s prostorima za rad i boravak gostujućih znanstvenika, edukacijski centar namijenjen studentima, turistima i širokoj javnosti, muzejsko-izložbeni centar te centar za spašavanje morskih kornjača. Koristeći zatečenu topografiju, program je organiziran u tri nadzemne etaže, od kojih svaka ima mogućnost direktnog pristupa s terena. Izložbeni prostori u prizemlju i 1. katu, edukacijski dio na 1. katu te prostori znanstvenika i uprave na 2. katu organizirani su oko središnje troetažne "praznine" koja vizualno povezuje sve sadržaje centra. Ovakva organizacija omogućuje vrlo precizne režime korištenja prostora za pojedine grupe korisnika ali i vrlo različite i fleksibilne scenarije korištenja. 

Funkcija središnje "praznine" je višestruka - osim što se u njoj nalaze izlošci iz podmorskog svijeta, njezin stakleni krov propušta zenitalno prirodno svjetlo i omogućuje prirodno provjetravanje svim sadržajima. Kao dodatna atrakcija, visoki troetažni zid konstruktivne jezgre omogućuje u tom prostoru projekcije vrlo velikih formata. 


 

Pojavnost centra temelji se na jasnom vertikalnom razdvajanju. Svaka etaža oblikovana je kao zasebni identitet: stakleno pročelje prizemlja referira se na morsku površinu, vertikalne kamene lamele 1. kata u interijeru evociraju osjećaj boravka u borovoj šumi, dok su sadržaji 2. kata organizirani u manje povezane jedinice - svojevrsni "znanstveni grad" obložen metalnim pločama (poput onih od kojih se grade brodovi u obližnjem škveru). Time zgrada spretno i nenametljivo  korespondira s usitnjenim mjerilom zatečene izgradnje a istovremeno stvara  jedinstveni i prepoznatljivi identitet.Naručitelj: Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora
www.marinesciencecentre.org
Arhitektura: mva / mikelić vreš arhitekti
www.facebook.com/MVA.mikelic.vres.arhitekti
Projektni tim:
Marin Mikelić, dipl. ing. arh.
Tomislav Vreš, dipl. ing. arh.
Sara Pavlov, dipl. ing. arh.
Viktor Vdović, univ. bacc.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: