Natječaj

Natječaj za prijedlog umjetničkih intervencija na vodotornju Gredelj

Autor/izvor: 1POSTOZAUMJETNOST 18/04/2012

Projekt 1POSTOZAUMJETNOST raspisuje javni natječaj za prijedlog umjetničkih intervencija na vodotornju u sklopu bivše Tvornice Gredelj u Zagrebu. Rok za predaju natječajnih radova je 3. lipnja 2012. Neka vas nagradni fond ne obeshrabri jer je ponekad važnije podržati kvalitetnu inicijativu i izraziti svoju kreativnost nego biti bogato nagrađen.

Natječaj se raspisuje povodom 150. obljetnice dolaska željeznice u Zagreb, inicijative projekta 1POSTOZAUMJETNOST za revalorizaciju stupnja spomeničke zaštite pojedinih objekata na prostoru Gredelja, i inicijative za reurbanizaciju prostora Gredelja u službi grada i građana.

Cilj natječaja je skretanje pozornosti na objekt vodotoranja kao nedvojbeno vrijedan dio urbane baštine i izuzetan znak u prostoru, te njegova moguća artikulacija kao poligona za suvremenu umjetnost u javnom prostoru.

Natječaj za prijedlog umjetničkih intervencija na vodotornju Gredelja za cilj ima i potaknuti javnu raspravu o čitavom prostoru bivše tvornice tj. tome za Zagreb iznimno važnom prostoru kupljenom novcem građana i građanki Zagreba.

Vodotoranj Gredelj izgrađen je tridesetih godina dvadesetoga stoljeća (točna godina nije utvrđena), a zamijenio je onaj stariji koji je srušen.
Spomenički vrijedni objekti unutar kompleksa Gredelja izvorno su zaštićeni rješenjem Ministarstva kulture RH iz 2004. godine. Godine 2006. isto ministarstvo donosi odluku  kojom se vodotoranj, uz niz drugih do tada zaštićenih objekata,  svrstava u „građevni fond ambijentalnih vrijednosti“ čime mu je de facto skinuta zaštita tj. sada ima tek preporuku za očuvanje. Preporuka buduće investitore ni na koji način ne obvezuje na zaštitu objekta pa se on može i proizvoljno srušiti.

Paralelno s ovim natječajem biti će pokrenuta i inicijativa za formalnu i obvezujuću zaštitu vodotornja, odnosno zatražiti ćemo od Ministarstva kulture RH da se važeća odluka preispita te da se formalna zaštita vrati na sve one objekte unutar Gredelja koji je po kriterijima struke trebaju imati.
Ujedno, tijekom trajanja natječaja, pred gradskim vlastima Zagreba biti će pokrenuta građanska inicijativa koja za cilj ima ostvarivanje javnoga interesa kod buduće reurbanizacije predmetnog prostora.UVJETI NATJEČAJA:

Pod umjetničkim intervencijama na vodotornju podrazumijevaju se svi oni radovi koji na neki način uključuju sam objekt tj. artikuliraju se neposredno na, oko ili unutar konstrukcije vodotornja.

Traže se rješenja privremenog karaktera.

U obzir će se uzimati isključivo radovi koji uzimaju u obzir faktor zaštite objekta, i to ne postojeći, nego onaj koji se sugerira i nastoji potaknuti. Dakle, traže se rješenja koja izvedbom ne bi oštećivala objekt za koji se traži spomenički status.

Na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani.
Jedan autor/ica može predložiti maksimalno tri natječajna prijedloga.
Prijedlozi se upućuju u digitalnom obliku uz obavezno obrazloženje ne duže od dvije kartice teksta.
Prijava treba sadržavati i ime i prezime i kontakt autora/ice (mail i/ili broj telefona).
Prijave se šalju na adresu office at uiii.org s naznakom (subject): „ZA NATJEČAJ VODOTORANJ“.
Natječaj će se smatrati valjanim ukoliko pristigne minimalno osam prijedloga  i to neovisno o broju autora/ica, a odluka žirija je konačna.

(NE) REALIZACIJA POBJEDNIČKOG RJEŠENJA:

Projekt 1POSTOZAUMJETNOST kao uglavnom volonterski projekt s malim proračunom, nije u mogućnosti financirati/producirati realizaciju prvonagrađenog natječajnog prijedloga.
Ističemo da se ovim natječajem traži tek prijedlog intervencije.
No, iako se projekt 1POSTOZAUMJETNOST ni na koji način ne obavezuje, mogućnost realizacije nagrađenog prijedloga u budućnosti ipak ostaje otvorenom.

NAGRADE:

Žiri će dodijeliti prvu, drugu i treću nagradu.

Prva nagrada je novčana i iznosi 500 kn.
Druga i treća nagrada nemaju novčani fond.

Fond nagrade formiran je sukladno financijskim mogućnostima projekta.

ČLANOVI/ICE ŽIRIJA :

1. Nataša Bodrožić, kustosica, Slobodne veze – udruga za suvremene umjetničke prakse
2. ANA Elizabet, mag.art, vizualna umjetnica
3. Ante Tonči Vladislavić, red. prof., Akademija primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci

Svi članovi žirija djeluju kroz počasni rad tj. volonterski.

TRAJANJE NATJEČAJA:

Početak natječaja je 16. travnja 2012.,  a rok za predaju natječajnih radova je 3. lipnja 2012.
Radovi pristigli nakon isteka navedenog datuma neće se razmatrati.
Raspisivač natječaja obvezuje se donijeti konačnu odluku tijekom mjeseca lipnja 2012.
Po proglašenju pobjednika natječaja, dobitniku/ci će u razumnom roku biti isplaćena simbolična nagrada od 500 kuna.
Odluka će biti objavljena na blogu 1POSTOZAUMJETNOST.Foto: 1POSTOZAUMJETNOST / Dario Krmpotić

Više o Gredelju potražite ovdje.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: