Izložba

Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma

Autor/izvor: DAZ/ZDA 10/09/2012

U Kneževoj palači u Zadru je, uz veliki trud kolega iz Društva arhitekata Zadar, otvorena izložba Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma. Riječ je o vizualno dobrom i prostorno/ambijetalno zanimljivom postavu, koji je iskoristio prostor napušten zadnjih 20 godina. Osim toga, ovo je prva prilika domaćoj publici da vidi brojne arhitektonske projekte koje je stvorio 'socijalistički napredak' u Jugoslaviji.

Izložba Nedovršene modernizacije predstavlja rezultat dvogodišnjeg istraživačkog projekta kojeg je pokrenulo Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s Oris-kućom arhitekture (Zagreb), Muzejom arhitekture i dizajna (Ljubljana), Umjetničkom galerijom Maribor, Društvom arhitekata Beograda i Koalicijom za održivi razvoj (Skopje).

Projekt je nizom istraživanja, konferencija i izložbi obuhvatio prostore koje je stvorio 'socijalistički napredak' u Jugoslaviji te pokušao utvrditi što se s tim prostorima dogodilo nakon sloma zajedničke države i nestanka socijalizma.

Izložba je premijerno postavljena u Mariboru, u okviru manifestacije Europska prijestolnica kulture 2012., i u Beogradu.

Izložba u Zadru, prilagođena prostornim uvjetima Kneževe palače, njeno je prvo postavljanje u Hrvatskoj. Izložba predstavlja arhitektonske projekte i velike urbanističke planove koji su obilježili jugoslavensko-socijalističko razdoblje i usredotočuje se na prekretnice i nedovršene vizije modernizacije gradova za vrijeme socijalizma. Planiranje grada na izložbi se razmatra kao jedno od temeljnih sredstava socijalističke modernizacije s naglaskom na ulogu koju je u toj proizvodnji imala arhitektura.

Za vrijeme socijalističke Jugoslavije modernizacija se jednostrano predstavljala kao svakodnevno kolektivno postignuće koje ima za cilj pokazati napredak radničkog samoupravljanja. Stoga je život u Jugoslaviji bio obilježen megalomanskim, gotovo utopijskim projektima na području industrije, energetike, prometne logistike, urbanizma. Danas se ta socijalistička utopija često percipira kao sinonim za 'iskonski grijeh' neprikladnih ekonomskih struktura, ekoloških problema i društvenih sukoba. Projekt pruža pregled karakteristične arhitektonske i urbanističke prakse iz socijalističkog razdoblja u odnosu na društveni kontekst u kojemu su nastale i predstavlja njihov trenutačni izgled i karakter.

Istovremeno obuhvatom cjelokupnog rada mladih istraživača iz Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, izložba, uz estetska i tehnološka dostignuća arhitektonskih i urbanističkih projekata, razmatra i društvenu perspektivu procesa koji su utjecali na razvoj, trajanje i krah Jugoslavije.

Relevantnost odabranih projekata procjenjena je na temelju doprinosa tih dostignuća u oblikovanju javne sfere. Jedan od ciljeva projekta bio je i preispitati međunarodno prihvaćeno opće vjerovanje o razdoblju urbane modernizacije u bivšoj Jugoslaviji te promovirati različitost kulturnih identiteta u regiji.

Izložba predstavlja brojne arhitektonske projekte, u rasponu od turističkih eksperimenata na jadranskoj obali, koncepata za nove gradove i izložbene paviljone na međunarodnim izložbama, do zloglasnih javnih građevina i povijesnih spomenika u republikama bivše Jugoslavije od 1948. do 1980.

Zbog velikog interesa, izložba Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma ostaje otvorena do konca listopada.

Izložbu možete posjetiti u Kneževoj palači, I kat, Poljana Šime Budinića 2, Zadar,
svaki dan od 10:00 - 20:00.

Ulaz je slobodan

Organizacija: Društvo arhitekata Zadra
Kustosi: Maroje Mrduljaš, Vladimir Kulić, Antun Sevšek (ko-kustos), DA Franceschi (ko-kustos Zadar)


Fotografije: M. Huzjak

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: