Izložba

Neil Poulton dizajn

Autor/izvor: DAZ / Gliptoteka 17/11/2013

U Gliptoteci HAZU se u utorak 19. studenog 2013. u 19 sati otvara retrospektivna izložba škotskog dizajnera s pariškom adresom „Neil Poulton dizajn

Neil Poulton je škotski produkt dizajner rođen 1963. godine koji već duže vrijeme živi i radi u Parizu. On kreira i razvija predmete namijenjene proizvodnji i komercijalizaciji za koje je višestruko nagrađivan. Najveća priznanja dobio je za svoje radove na području rasvjete i visoke tehnologije, a usko je povezan s markama LaCie, Artemide i Atelier Sedap.

Dobitnik je brojnih cijenjenih međunarodnih nagrada na području dizajna među kojima i sedam Etoiles de l’Observeur du Design, deset Red Dot Design Award od koji dvije Best of the Best Red Dot Design Award, tri nagrade Janus de l’Industrie,dvije preporuke za talijansku nagradu Compasso d'Oro i četiri nagrade IF International Forum. Poultonovi proizvodi izlagani su u mnogim svjetskim muzejima, među kojima su Victoria and Albert Museum u Londonu, Centre national d'art et de culture Georges – Pompidou, u Parizu i Axis Gallery u Tokiju.

„Rješenja Neila Poultona ukazuju na jedan od mogućih odgovora koji objedinjavaju smionost, kreativnost i suvremeni pristup dizajnu s novom tehnologijom i materijalima. Zaštitni znak njegovog dizajna su minimalističke forme koje jasno očituju poimanje dizajna kao praktičnog i filozofskog zadatka. Pri tome se visoka tehnologija uvijek povezuje s ciljem oblikovanja jednostavnih upotrebnih predmeta koji se odlikuju individualiziranom estetikom i poetikom. Dostupnost umjesto elitizma, jasnoća konstruktivnih načela oblikovanja umjesto skulpturalno koncipirane forme, odustajanje od poigravanja spektakularnim efektima i dopadljivošću kojima dizajneri često prikrivaju isprazni merkantilizam.“

Iz teksta prof. dr. sc. Jasne Galjer

Retrospektiva u Gliptoteci biti će njegova prva samostalna izložba na kojoj će predstaviti presjek svog dosadašnjeg rada. Više potražite ovdje ,a katalog izložbe u PDF-u preuzmite ovdje.
Izložba ostaje otvorena do 21. prosinca 2013.
Radno vrijeme: utorak-petak 11-19h; subota, nedjelja 10-14h
 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku