Misli prostor / Think Space

Nekonferencija - ‘Izvan granica’ 18.-20.11.2011.

Autor/izvor: DAZ 01/06/2011

U utorak, 31. svibnja, u prostorima DAZ-a predstavljeni su pobjednici drugog međunarodnog natječaja – Geopolitičke granice - i predstavljen je treći u nizu natječaja - Ekološke granice. Najavljena je i prva Misli prostor /Think Space Nekoferencija - ‛Izvan granica’ koja će se održati od 18. do 20. studenog u Zagrebu.

U utorak, 31. svibnja, u prostorima Društva arhitekata Zagreba predstavljeni su pobjednici drugog međunarodnog natječaja – Geopolitičke granice - i predstavljen je treći u nizu natječaja - Ekološke granice - unutar godišnje teme Granice u sklopu programa Misli prostor / Think Space te je najavljena prva Misli prostor /Think Space Nekoferencija ‛Izvan granica’. Na predstavljanju su se pridružili i dobitnici nagrada Konstantinos Papadimitrakopoulos, Despoina Gkirti i Efthymios Dimopoulos iz Atene  putem video veze.

O natječaju Geopolitičke Granice

Drugi natječaj u ovogodišnjem ciklusu – Geopolitičke granice - otvoren je 15. ožujka, a natječajni zadatak osmislio je Teddy Cruz američki arhitekt porijeklom iz Gvatemale i direktor arhitektonske prakse estudio teddy cruz iz San Diega u SAD-u, čiji rad proizlazi iz istraživanja koncipiranog oko pojma Političkog ekvatora. Rok za predaju radova bio je 26. travnja 2011., a rezultati su objavljeni  10. svibnja 2011., na službenim stranicamaThink Space programa.

Politički ekvator je uvod u mnoge od lokalnih radikalizama, razasutih diljem kontinenata, sugerirajući da će se neki od najrelevantnijih projekata za unapređenje društveno-ekonomske uključivosti roditi ne u zonama obilja već u zonama oskudice, usred kakvog sukoba oko geopolitičkih granica, prirodnih resursa ili marginaliziranih zajednica.

Natječajni zadatak Geopolitičkih granica, koji je osmislio Cruz, pozvao je arhitekte i dizajnere na promišljanje Nove globalne granice kroz otkrivanje sukoba kao alata uspostavljanja novih modela suživota.

Statistika natječaja

87 autora

49 prijavljenih projekata

radovi iz 27 zemalja (Australija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Kanada, Čile,  Kina, Hrvatska, Cipar, Danska, Dominikanska Republika, Egipat, Francuska, Grčka, Gvatemala, Irska, Italija, Meksiko, Nizozemska, Porto Rico, Rumunjska, Španjolska, Sudan, Švicarska, Turska, Velika Britanija i Sjedinjene američke države

starost prosječnog sudionika natječaja je 28,5 godina

Ž/M -30/70%

Nagrađeni radovi

Prva nagrada A: 650 Eura
Border Archipelagos of the Narrow Passages
Autor:
Konstantinos Papadimitrakopoulos, Grčka

Prva nagrada B: 650 Eura
Common Visions: The Case of Prespa Region
Autori:
Despoina Gkirti, Grčka 
Efthymios Dimopoulos, Grčka

Priznanje 1: 350 Eura
Metropolitical Void
Autori:
Rémi van Durme, Belgija
Denis Glauden, Belgija

Priznanje 2: 200 Eura (kao jedinstvena slika)
Mediterranean Big Bang
Autori:
Fatima Ruiz, Francuska
Martin Coustenoble,  Francuska
Walter Libertino, Italija
Giulia Marchi, Italija

Priznanje 3: 200 Eura (kao jedinstvena slika)
Mediterranean Union
Autori:
Adrian Lahoud, Australija
Samuel Szwarcbord, Australija

Pogledajte opći komentar natječaja i galeriju pristiglih radova.

Ekološke granice

Predstavljen je i treći po redu natječaj iz ciklusa Misli prostor / Think Space - Ekološke Granice, žiratora François Rochea. Natječaj je objavljen  17.5.2011. , predaja radova je 28.6.2011. a objava rezultata 12.7.2011. Ovaj natječaj poziva na radikalnu reimaginaciju trenutnog odnosa između ljudi i izgrađenog okoliša, uspostavom novih arhitektonskih protokola koegzistencije u potrazi za novom Parcijalno-totalnom ekologijom: “YUmen[eco]tec-pharming”.

Nagrade:

1.nagrada 1000 €
2.nagrada 700 €
3.nagrada 350 €

Medijski pokrovitelj ORIS osigurao je ORIS paket koji uključuje godišnju pretplatu na Oris - časopis za kulturu i arhitekturu te slobodan ulaz na Dane Orisa u listopadu 2011. u Zagrebu za sve nagrađene tijekom 4 natječaja.

Nekonferencija  -  ‘Izvan granica’

Ovom prilikom najavljen je i završni skup ciklusa Misli prostor / Think Space, Nekonferencija  -  ‘Izvan granica’ od 18. - 20. 11. 2011., Zagreb. Nekonferencija „Izvan granica“ zamišljena je kao završno okupljanje sudionika programa, ceremonija dodijele nagrada pobjednicima četiri međunarodna natječaja iz godišnjeg ciklusa programa i izložba prijavljenih projekata, nagrađenih i nenagrađenih.

Nekonferencija Izvan granica nije tipična konferencija već serija visoko interaktivnih sesija za otprilike 300 sudionika koji će aktivno i ravnopravno raspravljati o temama i pitanjima vezanim uz provedene natječaje. Prva Think Space nekonferencija omogućit će sudionicima i pobjednicima četiriju međunarodnih natječaja da se u Zagrebu susretnu sa svjetski poznatim arhitektima, gostujućom kustosicom i žiratorima. Osobnim i grupnim susretima oni će zajednički istražiti godišnju temu, posebno se osvrćući na svaki od četiri scenarija.

Ova nekonferencija, zamišljena je kao kruna cijelog ciklusa, kako bi se naglasio i osnažio odjek provedenih konceptualnih arhitektonskih natječaja. On istovremeno čini vidljivijima i same sudionike, pobjednike, gostujuću kustosicu i žiri te organizacije koje stoje iza natječaja. S druge strane, skup svoju programsku snagu crpi iz samih natječaja, a budući da kroz njih biva najavljen i promoviran, on privlači i brojne druge zainteresirane sudionike.

O programu Misli prostor/Think Space 

Think Space potiče dijalog između svjetski poznatih i priznatih autora te velikog broja stručnjaka i studenata arhitekture, dizajna, krajobrazne arhitekture, humanističkih znanosti i umjetnosti iz cijeloga svijeta kroz formu natječaja i oko zadane godišnje teme.

Prva gošća kustosica u prvom ciklusu Eva Franch Gilabert, direktorica Storefront for Art and Architecture iz New Yorka, pripremila je glavnu ovogodišnju temu Granice – Borders. Tema Granica provlači se kroz četiri različita scenarija - geopolitički, ekološki, urbani i moralni - u cilju uspostavljanja sveobuhvatnog polja propitivanja prostornih izazova suvremenog društva. Istodobno omogućujući različite stupnjeve istraživanja, ovaj ciklus natječaja ulazi duboko u konceptualni prostor stvaranja promjena - u područje granica.

Četiri natječaja koja istražuju temu granica nastoje proizvesti katalog uvjeta suvremenog života u društvenim, političkim i kulturnim sferama, te katalog arhitektonskih rješenja za iste. Međunarodni žiratori koji su oblikovali natječajne programske zadatke za natjecatelje su:

  • Urbane granice: Shohei Shigematsu
  • Geopolotičke granice: Teddy Cruz
  • Ekološke granice: François Roche
  • Moralne granice: Hrvoje Njirić

Virtualni natječaji

Specifičnost je ovog programa, pa tako i njegovih natječaja, da se u potpunosti provode putem interneta. Tako se cijela međunarodna promocija programa, prijava sudionika, plaćanje natječajne pristojbe za sudjelovanje na natječaju, predaja radova, postupak ocjenjivanja radova te objava rezultata odvijaju u virtualnom svijetu. Ideja i cjelokupna organizacija i provedba ovog programa začeta je i razvijena u Društvu arhitekata Zagreba – DAZ-u. DAZ je na taj način ponudio novi kulturni proizvod Zagreba i Hrvatske – međunarodne konceptualne arhitektonske natječaje.

Podrška programu Misli prostor / Think Space

Pokroviteljstvo nad ovim programom preuzeo je i Gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić, na preporuku i podršku Ureda za strategiju i planiranje, prepoznajući vrijednost Think Space programa koji svojim međunarodnim dosegom doprinosi izgradnji i pozicioniranju Zagreba kao kulturnog središta.

Podršku programu pružile su i strukovne udruge Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata te Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zatim tvrtke koje su također prepoznale njegov potencijal - ACO, Lindner, Lejmer i Ellabo. Medijski pokrovitelji su strukovni časopisi ORIS , Čovjek i prostor te Večernji list.

Dodatne informacije o programu Misli prostor / Think Space: Granice dostupne su na internet adresi http://www.think-space.org/.

Pozivamo Vas da se pridružite programu i sudjelujete u aktualnom natječaju Ekološke granice kao i  na prvoj Nekonferenciji  -  ‘Izvan granica’ te doživite  granice na jedan sasvim drugačiji način. Sve informacije o prijavi, propozicijama i natječajnom zadatku možete naći na Internet adresi:  http://www.think-space.org/competitions/

Svi natječajni radovi u visokim rezolucijama dostupni su na službenim stranicama programa Misli prostor / Think Space: www.think-space.org/gallery/geopolitical-borders/

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.