Izložba

Nepoznati Zagreb Marije Braut

Autor/izvor: DAZ / t-portal 21/07/2014

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu u subotu 26. srpnja u 12 sati otvorit će se izložba fotografija 'Nepoznati Zagreb Marije Braut', a trajat će do 7. rujna. Izložba je ujedno poklon Umjetničkog paviljona fotografskoj ikoni koja uskoro slavi svoj 85. rođendan.

'Nepoznati Zagreb Marije Braut' izložba je kojom Umjetnički paviljon u Zagrebu pruža građanima i građankama, kao i svima onima koji će u ljetnim mjesecima posjetiti Zagreb, mogućnost pogleda na Zagreb kakav je bio nekada, onda kada su nastajali pojedini vitalni dijelovi grada, njegove prometnice, mostovi i hoteli.

Idejna autorica i kustosica izložbe je Jasminka Poklečki Stošić, autori izložbe i likovnog postava su Sanja Bachrach Krištofić i Mario Krištofić, a koautor izložbe Tonko Maroević.

Izložbu čini stotinjak fotografija od kojih je gotovo osamdeset do sada neizlagano. Namjera Umjetničkog paviljona je pokazati publici do sada nepoznate i rjeđe izlagane Marijine fotografije Zagreba. Naglasak pri izboru stavljen je na privatnu arhivu fotografkinje te na fotoarhivu Muzeja grada Zagreba u kojoj se nalazi nekoliko tisuća negativa koje je Marija Braut darovala Muzeju grada Zagreba.

Višemjesečnim pomnim odabirom Sanje Bachrach Krištofić, Marije Braut, Marija Krištofića, Tonka Maroevića i Jasminke Poklečki Stošić selektirano je stotinjak negativa i kontakt-kopija koji 'bacaju' pogled na grad kakav pamte samo starije generacije Zagrepčana.

'Zagreb je razmaženi model, naviknut je da ga učestalo snimaju i rado se izlaže sve brojnijim objektivima. Ali jedno su snimci turista i usputnih prolaznika, a drugo su fotografije osoba što sustavno promatraju njegove fasade i dvorišta, trgove i zakutke te uporno vrebaju trenutak kad će svjetlosno treperenje na licu grada izmamiti karakterističnu grimasu ili stanovit osmijeh.



Lokal na uglu Petrićeve i Trga Republike, 1970.

Mnogi su značajni i uspješni fotografi ostavili nezaboravnih vizura Zagreba, pojedinačnih dragocjenih snimaka ili visokovrijednih cjelina i ciklusa. Prisjetimo li se samo fotomonografije Zdenka Strižića, koju odlikuje fini purizam, ili one Milana Pavića, obilježene naglašenijim dinamizmom, uvidjet ćemo da se Marija Braut zaputila opuštenijim, eklektičnijim, razvedenijim, dakle i integralnijim, sveobuhvatnijim smjerom, te da je za nju vrijeme radilo kao za malo koga prije nje.

Radeći po zadatku i po ljubavi, iz obaveze i prema iznuđenim poticajima, akumulirala je tolika iskustva da je svaki put mogla što primjerenije i prigodi doličnije uzvratiti. Družeći se s ljudima najrazličitijih orijentacija i sklonosti, a pretežno upravo s umjetnicima, prihvatila je otvorenost i nesputanost pristupa, uvidjela šanse stilskog pluralizma i estetike nedogmatičnosti, znala se prepustiti energetskim silnicama prizora ili modela', napisao je Tonko Maroević.

Izložba je ujedno poklon Umjetničkog paviljona fotografskoj ikoni koja uskoro slavi svoj 85. rođendan. Braut je kratko prokomentirala svoje dojmove uoči izložbe.

'Osjećam se pomalo izgubljeno jer nisam puno tu radila, a najveći posao odabira i povećavanja fotografija napravili su autori izložbe. Drago mi je da fotografije ostaju u fundusu Umjetničkog paviljona te da će se ponovno moći vidjeti Zagreb iz davnih dana', kazala je fotografkinja.



Novi Zagreb, Travno, 1974.

Marija Braut rođena je 7. kolovoza 1929. u Celju. Godine 1941. doselila se u Zagreb u kojem je maturirala i započela studij arhitekture. Fotografijom se bavi od 1967. Otada do 1970. bila je učenica i suradnica majstora fotografije Toše Dapca. Prvu samostalnu izložbu održala je 1969. s Petrom Dapcem u Galeriji SC u Zagrebu. Članica je ULPUH-a i Fotokluba Zagreb od 1969.

Radila je kao fotografkinja u Galerijama grada Zagreba, a nakon 1972. postaje samostalna umjetnica. Održala je preko 100 samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Objavljivala je radove u novinama, časopisima, katalozima likovnih umjetnika i drugim publikacijama. Surađivala je i s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, Dramskim kazalištem Gavella, Satiričkim kazalištem Kerempuh i Dubrovačkim ljetnim igrama. Fotografije Marije Braut čuvaju se u zbirkama u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju suvremene umjetnosti i Hrvatskom državnom arhivu. Živi i radi u Zagrebu.

izvor: t-portal

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.