Arhitektura

NFO: Trg Stjepana Radića u Crikvenici

Autor/izvor: DAZ / vizkultura.hr 03/04/2014

U sklopu Konferencije ARTUR, održane 27. ožujka u Zagrebu, dodijelili smo nagrade za najbolje projekte koji promiču razvoj lokalne zajednice, doprinose kvaliteti turističkog prostora te potiču interdisciplinarnost i cjelovitost u procesu i planiranju prostora. U kategoriji Intervencije u turističkom mjestu laureati su NFO iz Zagreba s projektom Trga Stjepana Radića s dijelom ulice Ivana Skomerže i dijelom Velikog mola u Crikvenici.

O projektu:
Na javnom natječaju za uređenje Centra Crikvenice održanom 2011. godine prvu nagradu odnio je projekt arhitektonskog tima NFO. Natječaj je uključivao uređenje Trga Stjepana Radića, uređenje Parka palih za domovinu i izgradnju Gradskog paviljona. Nakon što je u 2012. godine završeno nasipavanje i širenje obalne linije, 2013. godine završena je prva od tri faze projekta: uređenje Trga Stjepana Radića s dijelom Ulice Ivana Skomerže i dijelom Velikog mola čime je Crikvenica napokon dobila reprezentativan središnji gradski prostor.Inspiracija i glavni element oblikovanja: šetalište, čiji je osnovni element drvored, formira kičmu na koju se vežu heterogeni sadržaji tvoreći različite ambijente duž cijele crikveničke rivijere. Drveće obavija Trg Stjepana Radića, otvarajući ga tako prema moru i ostavljajući dovoljno prostora za sve buduće manifestacije. To je ujedno i jedino mjesto na kojem se grad u potpunosti otvara prema moru, što dodatno naglašava trg kao središnji gradski prostor bez obzira pristupa li se trgu s obale ili s mora. Sam trg lišen je jakih intervencija radi maksimalne fleksibilnosti pri korištenju koju glavni gradski trg mora omogućiti.

Novonastala visinska razlika između terasa i središnje plohe trga formirala je stubište / tribine za sjedenje. Izdignute sjenovite terase za ugostiteljstvo postale su gledalište prema moru i plohi trga.

Prostor s kojeg znatiželjnici mogu promatrati događanja na trgu ili roditelji bodriti na djecu u igri. Među krošnjama drveća postavljena je zaštita od sunca bez da se narušava osnovni (čisti) ambijent centralnog dijela trga.

Cesta kao negativan faktor svojim blagim i čestim denivelacijama “kamenim valovima” u doticaju s ravnom plohom trga postaje atrakcija i za automobile i za pješake te omogućuje ugodno i sigurno kretanje svih sudionika u prometu. Cesta je odvojena taktilnim barijerama u popločenju kako bi se pješaka upozorilo na njezinu prisutnost, i potencijalnu opasnost bez stvaranja vizualne barijere prema moru.Na sjeveru je oblikovan manji predtrg: info prostor koji je suptilno izdvojen od centralnog dijela trga redom drveća,a od prometnice na sjeveru stepenicama te je na taj način ostvarena mirnija zona za okupljanje, mjesto susreta i razmjenu informacija. Trg je popločan istarskim kamenom Kirmenjakom. Na velikoj bijeloj ploha se tijekom dana izmjenjuju sjene i konstantno mijenja slika trga.
Trg je osvijetljen LED rasvjetom. Rasvjeta se pali postupno, najprije se u sumrak osvjetljavaju krošnje drveća i klupe, a zatim kako pada noć pali se glavna rasvjeta središnje plohe trga. Intenzitet glavne rasvjete prilagođava se od najslabijeg u zimskom razdoblju, srednjeg u ljetnom i punog intenziteta za vrijeme održavanja većih manifestacija.

Trg Stjepana Radića s dijelom ulice Ivana Skomerže i dijelom Velikog mola, Crikvenica

Autori: NFO
Projektni tim: Kata Marunica, Nenad Ravnić, Dijana Pavić, Tatjana Liktar (vanjski suradnik),
Tamara Marić
Program: Javni prostor
Godina projektiranja: 2011.
Godina izgradnje: 2013.
Lokacija: Crikvenica, Hrvatska
Kvadratura: 11 974 m2
Investitor: Grad Crikvenica (javni arhitektonski natječaj 2011.)

Suradnici:
Konstrukcija: Branko Galić / Radionica statike d.o.o.
Elektroinstalacije: Juraj Jordanić / IEP d.o.o.
Rasvjeta: Željko Slovinac, Vladimir Kocet / Telektra d.d.
Vodovod i odvodnja: Damir Keglević / APZ – Hidria d.o.o.
Usklađivanje i organizacija: Forel projekt d.o.o.

Glavni izvođač: GP Krk d.d. + Kamen d.d. + Istra Marmi d.d.
Fotografije: Ivan Dorotić

izvor: vizkultura.hr

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: