Kartografije

Nove noćne kartografije

Autor/izvor: DAZ 01/03/2013

atNight cilja na konstituiranje prvog koraka ka izradi noćnog krajolika i time nužnog doprinosa (re)definiranju noćnog identiteta grada. 

atNight je istraživački projekt kojeg vode Mar Santamaria i Varas (glavna voditeljica) te Pablo Martínezo i Jordi Bari Corberó. Projekt je baziran na (re)definiciji pojma „nightscape“. Svjesni smo da se okoliš ubrzano mijenja osobito zbog silovitih napredaka ostvarenih na poljima tehnologije, mreža i infrastruktura. Zbog toga, vizualiziranje tih fenomena postaje bitan faktor u razumijevanju urbanih konteksta u kojima živimo i ishodište za buduće projekte bazirane na poveznici između građana i teritorija. Uzimajući u obzir krajolik u širokom smislu riječi, istraživanje cilja na izgradnju poveznica između tehničkih i humanističkih disciplina. Katalonski istraživački tim opisuje svoj projekt slijedećim riječima: 

„Istraživanje se bavi noćnim urbanim krajobrazom kao osjetljivom kognitivnom vezom između ljudi i njihovog okoliša. Projekt je fokusiran na estetski proces identifikacije građanstva unutar teritorija da bi naglasio ulogu noći u definiciji urbanog krajobraza – kao okvira za socijalizaciju i slobodno vrijeme.
Vjerujemo da mogućnost za preformuliranje osnova dizajniranja noćnog krajolika zahtjeva stvaranje dostojne reprezentacije samoga. atNight cilja na izgradnju interpretativne kartografije kao glavnog alata za stvaranje novog kritičnog modela za dijeljenje i diskusiju ideja o transformaciji noćnih krajolika."

Pristup vizualiziranim podacima omogućuje sveobuhvatan i koristan način razumjevanja nekih problematika koje utjeću na naše gradove poput učinkovitosti, transporta i tokova između ostalog. Ovaj projekt je fokusiran na vizualnu analizu grada Barcelone, baziran na testiranju potencijala reprezentacijskih tehnika slike grada radeći s noćnom kartografijom. U ovom slučaju, pogled iz zraka dočarava svijet koji je otkriven u ekstenzivnoj vizualnoj panorami grada, koja je stvorena iz prethodne dodijele podataka sferama utjecaja svakoj točci. Radi se o organičkoj međuovisnosti između fizičke i vizualne strukture grada.

Interakcija i aktivna upotreba društvenih mreža poput twittera, flickra i instagrama, omogućuje timu skupljanje dodatnih podataka. Na web site-u atNight možete istražiti skupljene podatke i pratiti razvoj projekta te pogledati fascinantne kartografije nastale u dosadašnjem radu, a više o atNight projektu možete pročitati ovdje.

 

Video

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: