Čovjek i prostor

Novi broj online ČiP-a!

Autor/izvor: UHA 15/01/2013

Poštovani kolegice i kolege, dragi čitatelji, pozivamo vas da pročitate novi broj online časopisa Čovjek i prostor! Tema broja je politički urbanizam, a, između ostalih, u novom broju pišu Leonora Grčeva i Vlado Bulić.

Tema broja: Politički urbanizam

Riječ urednika: kako se promijenio proces razvoja naših gradova?

Dominko Blažević

Do propadanja odnosno dokidanja hrvatskih institucija koje su se nekoć bavile prostornim planiranjem došlo je relativno naglo. Opsade i granatiranja gradova u ranim devedesetima slijedila je danas već zloglasna “tranzicija” i nezaustavljiva razgradnja gradogradbenog sustava. Urbanističke zavode zamijenila je sprega kapitala i politike. Razvoj grada prešao je u ruke novokomponiranih “developera”. Svete investicijske krave bile su opsluživane od strane oportunih i korumpiranih političkih struktura i lokalnih vlasti te nizom prekonoćnih izmjena GUP-ova.

Šteta je već učinjena. Nedostatak vizije i ozbiljnog planiranja gradova vidljiv je gotovo posvuda. Proteklih 15-ak godina gradilo se mnogo, gradilo se brzo, gradilo se nepromišljeno. Grad je prestao biti kulturnim ili društvenim projektom; umjesto toga nastao je fragmentirani grad raznorodnih interesa, grad koji na okupu drži prije svega koncentracija kapitala.

Namjera je ovog broja ČiP-a ukazati na neke dijelove mehanizma recentne grado(raz)gradnje te zabrinjavajuće i čini se nezaustavljive trendove (i) zlouporabe sustava, bilo da se radi o zanemarenim gradskim zonama, instituciji natječajâ ili “vizionarskim” projektima naručenim od strane vladajućih struktura.

Novi broj Čip-a čitajte ovdje!

 

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku