Arhitektura

Novi most za Mont Saint-Michel

Autor/izvor: DAZ / domus 26/07/2014

Mont Saint-Michel , zaštićeni spomenik svjetske kulturne baštine i jedan od simbola Francuske dobio je novi pristupni most autora Dietmar Feichtinger Architectes, kojim bi se na suptilan projektantski način osigurala insularnost otočića i protok plima i oseka, kao i esturija rijeke Couesnon.

Izgrađen na stijeni u središtu zaljeva srednjovjekovni grad Mont Saint-Michel, s opatijom i samostanom na vrhu predstavlja jedan od najvažnijih spomenika kulturne baštine Francuske te jedno od najposjećenijih mjesta u zemlji. Od 1979. Mont Saint-Michel je pod zaštitom UNESCO-a.

Izgradnja pristupne ceste 1879. godine spojila je otočić s kopnom, međutim nova prepreka je opstruirala slobodni tok morskih mijena prekidajući tok rijeke Couesnon i zaljeva. Otok je postepeno nestajao. Novi 760 metara dugi most omogućuje vodene tokove rijeke i mora i vraća „otočnost“ Mont Saint-Michela.

Promjena razine mora uzrokovana plimom i osekom u rasponu od čak 14 metara stvaraju cijeli niz različitih krajobraza razotkrivajući prirodne sile. Ljudska intervencija u ovakvom kontekstu je izrazito delikatna. Posljedično, imperativ projekta je bio ne ometati atmosferu i karakter mjesta te očuvati mistiku i odsutnost prostornih markera ikakvih mjerila. Namjera projekta je osigurati kontinuitet krajobraza i osjećaj posjetitelja da su dio nečeg posebnog.Projekt novog most stapa se s krajobrazom na što suptilniji način da bi se postigla maksimalna transparentnost. Tok voda je jedna od glavnih točaka; osigurava se insularnost stijene te ubrzava protočnost dok se otvaraju vizure na zaljev i Tombelaine stijenu. Most je možda jednostavan ekspresijom, ali složen i ambiciozan dizajnom i izvedbom.

Krivulja mosta se proteže na 134 stupa kroz područje plime i oseke do Mont-Saint-Michela. Sama postava ovakvog broja stupova pokušava postići što nižu visinu mosta, ujedno omogućujući protočnost ispod njega samoga. Visinom od 12 metara 134 stupa sugeriraju postepeno približavanje otočiću. Novim mostom omogućuje se pješački pristup posjetiteljima i kolni turističkom shuttlu i servisnom vozilima. Prva faza je završena u srpnju ove godine.

Dietmar Feichtinger Architects
fotografije: Mathias Neveling

Via domus.it

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: