DAZ

Novi počasni članovi DAZ-a

Autor/izvor: DAZ 28/05/2013

Izvršni odbor DAZ-a odbrao je 11 uvaženih stručnjaka koji su svojim radom u područjima povijesti zagrebačke arhitekture, projektiranju, publicistici i arhitektonskom naslijeđu zadužili grad Zagreb i Društvo te su na završnoj svečanosti 3. Dana zagrebačke arhitekture promovirani u počasne članove Društva. Među počasnim članovima su i tri žene, prve počasne članice Društva arhitekata Zagreba.

Za poseban doprinos u području povijesti zagrebačke arhitekture promovirani su:

Urednica emisija na Trećem  programu Hrvatskog radija kroz koje kritički progovara o aktualnim, gorućim temama  vezanim za arhitekturu, urbanizam i zaštitu spomenika grada Zagreba. Autorica brojnih  kontinuiranih priloga povijesti urbanog razvoja Zagreba od 19. stoljeća do danas, među kojima je najistaknutija knjiga ''Zelena potkova u Zagrebu'' za  koju je autorica dobila nagradu Grada Zagreba.  -  povjesničarka umjetnosti dr.sc.  Snješka Knežević.

Istaknuti kritičar i teoretičar arhitekture, koji podupire tezu o kontinuitetu zagrebačkog modernizma od  Umjetničkog paviljona do MSU kao autor  prvog arhitektonskog vodiča Zagrebom. Dobitnik nagrad Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno istraživački i teorijski rad arhitekt Aleksander Laslo.

Povjesničar arhitekture, esejist i slikar, osobito usmjeren na povijest i teoriju sakralne arhitekture i naravno autor velikog broja sakralnih objekata, studija, eseja, kritika. Autor  nezaobilazne knjige „Hrvatska arhitektura između dva rata“ - temeljnog djela za upoznavanje hrvatske moderne dr. sc. Tomislav Premerl.

Za poseban doprinos zagrebačkoj arhitekturi na polju projektiranja:

Govorimo li prostoru i edukaciji  nailazimo na nezaobilazno ime vezano za problematiku odgoja i obrazovanja kako u teorijskom tako i u praktičnom arhitektonskom radu. Autoričin rad karakterizira niz realiziranih objekata od jaslica do fakulteta u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima. Za značajna znanstvena postignuća u planiranju, programiranju i projektiranju zgrada za odgoj i obrazovanje i njihovu primjenu u praksi, nagrađena je Nagradom grada Zagreba, profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu – prof.dr.sc. Hildegard Auf Franić.

Arhitektonska kompozicija, interijer i projektiranje nekoliko riječi koje povezujemo s karizmatičnom pojavom  u zagrebačkoj arhitekturi. Autor Kuće s 6 istih prostorija koja je predstavila Hrvatsku na Bijenalu u Veneciji - Prof. Ivan Crnković.

Za kulturno stvaralaštvo u području arhitekture odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Iz kolaža grada na koji je po svom povratku iz Amerike uvelike utjecao, spomenimo nekoliko markera grada NSB, Krematorij, Cibona, ETF, Eurotower - prof. dr. Marijan Hržić.

Sveučilišni profesor, projektant, urbanist, kritičar i teoretičar arhitekture i urbanizma, autor vrijednog, ali nažalost  nerealiziranog GUP-a iz 1971. Arhitekt koji je  zadužio zagrebačku stanogradnju kroz svoje projekte i pedagoški rad, akademik – Branko Kincl.

Za poseban doprinos arhitektonskoj teoriji i publicistici:

Dobitnik brojnih nagrada i priznanja za arhitekturu i umjetnost,  nagrade Neven Šegvić  za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture , urednik prvog on-line magazina za arhitekturu, umjetnost i dizajn – teoretičar arhitekture, arhitekt i umjetnik Vladimir Mattioni.

Nadaren pregovarač, izniman arhitekt  i teoretičar, direktor arhitektonskog časopisa , idejni začetnik i kreator Dana koji su velikim imenima svjetske arhitekture privukli kroz 13 godina postojanja  50-ak tisuća posjetitelja, nezaobilazno ime u području populariziranja svjetske arhitekture i arhitektonske teorijske misli  u Hrvatskoj, ime koje predstavlja profesionalizam i kompetenciju – drugo ime za Oris  arhitekt  Andrija Rusan.

Za poseban doprinos vrednovanju arhitektonskog naslijeđa:

Praksom vidljivom kroz brojne projekte, istakli su se i radom u sekciji za arhitektonsko naslijeđe DAZ-a kroz 30-ak kontinuiranih predavanja i diskusija. Promovirajući Arhitektonsko naslijeđe istraživanje, prenamjenu, projektiranje, valorizaciju  i dokumentaciju, odlučili su se za izbor i promociju pozitivnih  primjera obnove i konzerviranja:

Voditeljica projekata, radi na izradi konzervatorskih studija za zaštitu povijesnih cjelina malih gradova, seoskih naselja i pojedinačnih graditeljskih sklopova, posebno drvene tradicijske arhitekture.

Radila je i konzervatorske dokumentacije za prostorne i urbanističke planove Plitvičkh jezera i Lonjskg polja. Viša stručna savjetnica konzervatorica u Ministarstvu kulture, pri Konzervatorskom odjelu u Zagrebu - mr.sc. Ksenija Petrić.

Arhitekt, povjesničar umjetnosti i arheolog, niz godina posvećen  konzervatorskim radovima na obnovi kulturnih dobara među kojim je rad na obnovi paviljona u Botaničkom vrtu i  te na Umjetničkom paviljonu čija izložba će biti otvorna početkom lipnja. arhitekt Mladen Perušić.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati

Rezultati

Tematski park "Hrvatska u malom"

09/12/2019

Objavljujemo rezultate natječaja za izradu rješenja Tematskog parka „Hrvatska u malom“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: