Projekt

Novi trg u Crikvenici

Autor/izvor: DAZ/NFO 27/04/2012

Potaknuti upitom jednog Crikveničanina o radovima na uređenju rive u Crikvenici koji su nedavno započeli, a javnost nije u dovoljnoj mjeri upoznata s time što se tamo radi, proslijedili smo njegovo pitanje uredu NFO čiji je rad na natječaju Crikvenica-centar osvojio prvu nagradu. Kata Marunica i Nenad Ravnić iz NFO-a rado su s nama podijelili sve novosti i dostupan grafički materijal vezan za uređenje glavnog gradskog trga u Crikvenici.

Ured NFO, koji su osnovali Kata Marunica i Nenad Ravnić, osvojio je prošle godine prvu nagradu na javnom urbanističko-arhitektonskom natječaju za uređenja zone Crikvenica Centar. Zona obuhvaćane natječajem podijeljena je u tri faze izvođenja:

1. Trg Stjepana Radića sa dijelom Ulice Ivana Skomerže i Velikim molom
2. Trg i park palih za domovinu
3. Gradski paviljon

Koncept prvonagrađenog natječajnog rada težio je povezati obalno područje u šetnicu koja se proteže od Dramlja do Selca i integrirati sve važne sadržaje duž obalne linije. NFO koriste drvored kao jednu od glavnih karakteristika šetnice te njime obavijaju trg Stjepana Radića, otvarajući ga tako prema moru i ostavljajući dovoljno prostora za sve buduće manifestacije.Trg je lišen jakih intervencija kako bi ispunjavao uvjete za višenamjensko korištenje, dok su sa stražnje strane smještene sjenovite terase ugostiteljskih obrta. Cesta koja u oblikovanju i funkcioniranju trga predstavlja negativan faktor, a iz drugih razloga mora ostati na istom mjestu, dobiva blage i česte denivelacije kako bi se usporio promet u toj zoni. Radi sigurnosti kretanja pješaka, od pločnika je odvojena taktilnim barijerama u popločenju.

Na trgu Stjepana Radića predložen je i info prostor za individualno traženje informacija o smještaju, događanjima i zanimljivostima, kao zona slobodnog pristupa internetu. Info prostor je suptilno izdvojen od glavnog gradskog trga redom drveća te stepenicama od prometnice na sjeveru te na taj način ostvarena je mirnija zonu za okupljanje i razmjenu informacija.

Krajem prošle godine započeta je izrada projektne dokumentacije za sve tri faze izvođenja obuhvaćene natječajnim projektom, no uz namjeru da se poštuje faznost i prvo se krene izvoditi Trg Stjepana Radića s dijelom Ulice Ivana Skomerže i Velikim molom.

Ono što je nedavno krenulo u izvođenje je nasipavanje obale u zoni Trga Stjepana Radića što je nužna predradnja početku izvedbe prve faze. Projektnu dokumentaciju za to izradio je projektantski ured RIJEKAPROJEKT d.o.o., a izvodi ga GP KRK d.d. - SUN ADRIA d.o.o. Obala se nasipava u širini 14 do 20 metara, ovisno o zoni i funkcionalnim zahtjevima budućeg Trga. Nakon nasipavanja obale trebala bi započeti izvedba prve faze.Ono što je nužno za normalno funkcioniranje glavnog gradskog trga u Crikvenici je ukidanje spojne prometnice koja danas presijeca trg i spaja gornju i donju cestu. Takvo rješenje je i predviđeno natječajnim projektom.Između natječajnog rada i projekta s kojim se kreće u izvođenje gotovo da i nema razlike, natječajni projekt samo je prilagođen detaljnim izmjerama postojećeg stanja  te su detaljnije rješavani elementi urbane opreme, kamenog popločenja i rasvjete.

Projektanti Trga, u Crikvenici su naišli na veliku potporu cjelokupne gradske uprave koja se zajedno s njima trudi da izvođenje prve faze njihovog projekta krene na jesen, nakon turističke sezone.

Planirani završetak radova je peti mjesec 2013. godine. Crikvenica je ove godine vrlo aktivna, kako u ovom projektu tako i u ostalim kulturnim i društvenim aktivnostima jer slavi 600. obljetnicu spomena imena Crikvenica u službenom dokumentu, tako je i nastala milenijska fotografija koju nam je ustupio Grad Crikvenica.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: