Literatura

O istraživanju javnog prostora

Autor/izvor: DAZ 17/02/2014

How to study public life, nova knjiga danskog arhitekta Jan Gehla, koji se posvetio istraživanju javnog prostora već od 60ih godina prošlog stoljeća, i Birgitte Svarre novo je djelo stručne literature na izrazito aktualnom  polju urbanističko-arhitektonske struke.

Kako se nositi s rastućim problemima klimatskih promjena, rastuće populacije i potrošnje neobnovljivih fosilnih izvora energije u gradovima, globalnim centrima kulture, znanja i financija. Knjiga nudi povijesni pregled dugogodišnjeg istraživanja javnog života gradova kao i metode i alate kojima se gradski život može obuhvatiti kao izrazito bitna dimenzija urbanističkog planiranja. Gradski život nudi uvid u ponašanje ljudi u izgrađenom okolišu. Ovaj zapostavljeni segment planiranja uz prometne sustave, izgradnju i zaštićene prostore potrebno je uključiti u studije na osnovu kojih se donese planerske odluke. „Life Between Buildings“ knjiga Jan Gehla iz davne 1971. godine, prevedena na engleski 1987. bila je prva u nizu kojom se sustavno dokumentirao život na ulicama i javnim prostorima rada na primjeru Kopenhagena. Mnogobrojnim postepenim poboljšanjima te ponovnim dokumentiranjem istih, grad u kojem Jan Gehl i 40 godina kasnije živi i radi postao je paradigma održivog i kvalitetnog korištenja javnih gradskih površina.

Više o radu Jan Gehla potražite ovdje: gehlarchitects.com

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: