Mala škola arhitekture

Od plohe do prostora - osvrt

Autor/izvor: DAZ 19/03/2014

Proteklog vikenda održali smo i drugu ovogodišnju radionicu male škole arhitekture – Od plohe do prostora. Nakon prve radionice 'od linije do plohe' , koja je pokazala nekoliko načina dobivanja plohe od osnovnog  elementa - linije (korištena u obliku žice, slamke, vune), druga radionica se bavila stvaranjem prostora, odnosno volumena od punih ploha, tj. oplošja.

Radionica iz ciklusa 'Prostor  i ja' nazvana 'od Plohe do prostora'  održana je u DAZ-u 15.3, pod vodstvom Luke Korlaeta s Arhitektonskog  fakulteta u Zagrebu, a koncipirana je na način da se u uvodnom dijelu djecu (2.-5. razred) upoznalo s temom radionice i razložio im se zadatak, nakon čega je uslijedio praktičan rad stvaranja modela/volumena i u konačnici su se postavom/raspodjelom izrađenih maketa upoznavali  s prostornim odnosima u gradu.

U uvodnom dijelu djeca su pokušala analizirati osnovna geometrijska tijela (broj ploha i bridova kocke, piramide, valjka...) kako bi shvatila princip zadatka radionice. Pripremljeni su predlošci kompleksnijih volumena u vidu razvijenih oplošja, koja na prvi pogled ne odaju izgleda konačnog volumena (a djecu su asocirala na robote), a koja su polaznici trebali sastaviti kako bi dobili volumene, a oni u završnoj etapi radionice predstavljaju gradotvorni element -  zgrade i kuće kojima su mogli dati namjenu i osmisliti njihov izgled (bojom i crtežom).

Osmišljena je gradska infrastruktura, označene su (ljepljivim trakama na stolovima) glavne gradske prometnice, rijeka, park, trg te je svako dijete pokušalo naći najpovoljniju poziciju za svoju zgradu. Razmatrani su odnosi - zgrada na trgu; - zgrada na rijeci, -zgrada u parku. Kako je svatko zasebno osmislio funkciju svojoj zgradi (muzej, restoran, kuća eksplozije, stambeni neboder, javni wc), nakon stvaranja kompozicije, uvidjeli su sadržaje koji nedostaju te  su za njih predvidjeli mjesto u gradu (restoran, glazbena &ˇkola, lunapark, avenue mall, bazen i masaža, policija i osiguranje).


 

Više o ovogodišnjem ciklusu Male škole arhitekture i programu saznajte ovdje.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: