Radionica

Od Trga Revolucije do Trga žrtava tranzicije

Autor/izvor: DAZ 29/05/2013

UrbanFestival se ove godine održava u drugom formatu, a prva u nizu radionica tematizira funkciju trga u suvremenom gradu kroz tekstove teoretičara i lokalni primjer – zagrebački Trg Franje Tuđmana. Voditelji su Dafne Berc (Zagreb) i Aleksandar Bede (Novi Sad), a vrijeme održavanja 7. i 8. lipanj. Više u nastavku.

U 12 godina trajanja UrbanFestivala, brojni su se projekti i intervencije odvili na različitim zagrebačkim trgovima, a temi trga u cijelosti je posvećeno novo festivalsko izdanje, prvi put formatirano kroz trogodišnji period. Trajanje od 2013. do 2015. omogućuje nam dulje istraživanje fenomena trga i njegovu refleksiju u današnjoj dominaciji neoliberalne paradigme koja rastače potencijal grada za političku mobilizaciju, kao i za razvijanje umjetničkih i drugih suradničkih projekata kroz više faza. Naslovom Natrag na trg! UrbanFestival 13-14-15 direktno se referira na istoimeni dokumentarni film Petra Loma u kojem autor prati nekoliko politički angažiranih priča stanovnika postrevolucionarnog Egipta. Imajući na umu demonstracije na trgu Tahrir, ali i borbu za očuvanje javnog prostora na Cvjetnom trgu u Zagrebu  namjeravamo istražiti koje su političke i ekonomske promjene  utjecale na transformaciju političke funkcije te urbanističke jedinice. Pitajući se koji su mogući načini ponovnog prisvajanja trga kao javnog prostora i mjesta političke konfrontacije istražujemo trgove u različitim dijelovima Zagreba. Kroz radionice i umjetničke izvedbe od lipnja do studenog 2013. u prvoj etapi projekta otvaramo prostor za ponovno preispitivanje funkcije trgova na kojima je trend privatizacije javnog prostora očit i već notoran, kao i za pronalaženje novih punktova i novih načina djelovanja.

Prvi program UrbanFestivala13-14-15 Natrag na trg! je radionica Od Trga Francuske revolucije do Trga žrtava tranzicije koju vode arhitekti i urbani istraživači Dafne Berc (Zagreb) i Aleksandar Bede (Novi Sad), a otvorena je za arhitekte, umjetnike, novinare, aktiviste, istraživače, dizajnere i sve zainteresirane za pitanja transformacije javnog prostora. Radionica se održava u petak 7. (17-20 h) i subotu 8. lipnja (14-18 h) 2013. (prostor naknadno) a tematizira funkciju trga u suvremenom gradu kroz tekstove teoretičara i lokalni primjer – zagrebački Trg Franje Tuđmana. Radionica je besplatna, a poželjne su prijave na blok@blok.hr do 5. lipnja (subject: prijava na radionicu UrbanFestivala).

Više o radionici:

Prvi dan radionice kroz rad na tekstovima* Sharon Zukin, Jordija Borje i Manuela Castellsa diskutiramo o javnom prostoru u suvremenim ekonomskim i političkim okolnostima, procesima privatizacije, stvaranju i rastvaranju zajednice kroz urbani prostor. Nakon mapiranja ključnih pitanja, drugi dan radionice okrećemo se specifičnom slučaju Trga Franje Tuđmana koji je nedavno ponovno došao u središte pozornosti urbanista, arhitekata, urbanih istraživača i šire javnosti, nakon što je predstavljen projekt arhitekta Nenada Fabijanića za njegovu „obnovu“. Uz pomoć press-clippinga i tekstova* o povijesti ovog trga razmatramo njegove sadržaje i funkcije nekad i danas, te pratimo simptomatične (službene i neslužbene) promjene u nomenklaturi: od „Trga Francuske“ (revolucije?) preko „Trga jednog doktora“ do „Trga žrtava tranzicije“ . Imajući u vidu predstavljeni projekt, špekulacije sa zemljištem i namjerno uništavanje tvornice tekstila Kamensko koji mu stoje u pozadini, te razorne posljedice koje ovakva upravljačka politika ima za društveno-ekonomski život grada, otvaramo i diskusiju o budućnosti trga. Kakvi programi, sadržaji i prakse imaju potencijal gradotvornosti, kako bi učinili (ili održali) ovaj trg uistinu javnim prostorom?Iz zajedničkog promišljanja ovog pitanja tijekom radionice nastaju i vizualne ili tekstualne skice za konkretne akcije ili intervencije (umjetničke, političke, društvene, arhitektonske...) u tom dijelu grada.

*Prije početka radionice sudionici se pripremaju samostalno proučavajući tekstove i ostali referentni materijal (organizatori šalju skripta putem maila).

Sažeci tekstova:

Sharon Zukin1 u tekstu Politics and Aesthetics of Public Space: The “American” Model donosi pregled primjera komercijalizacije prethodno zapuštenih javnih prostora u Sjedinjenim Američkim Državama, u ime estetizacije i sigurnosti ali s jasnom financijskom korišću za uključene privatne subjekte. Na taj način se uspostavlja ne samo kontrola nad javnim prostorom, već se i definira nova "normalnost" po ukusu poslovne klase.

Jordi Borja2 u tekstu Citizenship and Public Space razmatra teme degradacije gradskog prostora, antagonizma između funkcionalističkog planiranja i građanskih inicijativa, političkog sadržaja pojmova "javni prostor" i "građanstvo", itd. Uz to donosi valorizaciju učinaka civilnih inicijativa na planu građanske participacije u procesima donošenja odluka o gradu tokom 20. stoljeća.

Manuel Castells3 u tekstu Public Space in the Information Society redefinira često rabljene pojmove u kao što su identitet, monumentalnost i centralnost, nudeći novi instrumentarij za analizu gradskog prostora. To koristi za čitanje primjera gdje vidi veću ili manju  konkretizaciju protoka između lokalnih i globalnih društvenih procesa.

____________________________________________

1 Sociologinja iz New Yorka, piše o gradovima, kulturi i potrošačkoj kulturi te istražuje urbane, kulturalne i ekonomske promjene.
2 Sociolog i urbanist iz Barcelone, bavi se masovnim građanskim inicijativama, gradskim upravljanjem i urbanim planiranjem.
3 Sociolog iz Barcelone, bavi se istraživanjem informacijskog društva, komunikacija i globalizacije.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.