Think Space

Održan Think Space razgovor o javnom prostoru

Autor/izvor: DAZ 15/06/2015

Prošli tjedan, u četvrtak, u prostorima DAZ, a s približavanjem roka za predaju natječaja THINK public SPACE, održan je razgovor o javnom prostoru. Iz Berlina se javio Jan Liesegang, jedan od žiratora, a u Zagrebu su nam se pridružili Dafne Berc, Tihomir Jukić, Rene Lisac, Tomislav Pletenac i Damir Sekulić.

S približavanjem roka za ovogodišnji natječaj THINK public SPACE, kojim se u sklopu projekta „Zagreb za mene“ problematizira javni gradski prostor, u DAZ-u je održan javni razgovor na temu, koja čini okosnicu, ne samo najnovijeg izdanja Think Space-a, već i cjelokupnog projekta „Zagreb za mene“. To je bila prilika uživo čuti neka od promišljanja jednog od žiratora natječaja, Jana Lieseganga iz berlinskog studija raumlabor, koji u svojim projektima koriste različite bottom-up participativne strategije, kojima pristupaju nizu različitih problema i zadataka u javnom prostoru kratkotrajnim ili dugoročnim rješenjima.

U razgovoru koji je slijedio, Rene Lisac iz Akupunkture grada se osvrnuo na funkcioniranje sličnih strategija kroz projekt koji je Akupunkture grada, koji je uključen i u „Zagreb za mene“ te kojima se omogućilo građanima da doprinesu odabiru potencijalnih lokacija za natječaja. Profesor Jukić je ponudio osvrt na urbanističko-planerske prakse danas i jučer, osvrnuvši se na složenost planiranja, te administrativne i imovinsko-pravne zapreka.
Dotaknuvši se zadatka ovogodišnjeg natječaja, govorilo se o potrebi nove urbane ekonomike, kao osnove za kvalitetno funkcioniranje javnog prostora, otpornog na utjecaje kapitala, kao i na povratak same ekonomije u sferu politike u službi javnoga. Dafne Berc je u ovom kontekstu navela niz referentnih primjera i mehanizama, kojim se postiže održiva struktura funkcioniranja javnih i privatnih aktera. Jedan od zaključaka je bio i nužnost inkorporiranja participativnih procesa u planiranje na način podizanja kvalitete istog, ali na održiv i konstruktivan način ne umanjujući osnovu same struke kao takve.
THINK public SPACE natječaj teži upravo inovativnim teoretskim i konceptualnim scenarijima kvalitetnog korištenja javnog prostora te nudi priliku arhitektima i srodnim strukama za iskorak izvan oblikovnih okvira struke ukazujući i na aspekte dalje od arhitekture, kao što je policy making, socijalna održivost, urbana ekonomika i slično.


Program Think Space pokrenut je 2010. od strane Društva arhitekata Zagreba kao platforma za promišljanje i eksperimentiranje u arhitekturi ciljajući na međunarodnu javnost. Kroz cikluse natječaja, simpozija i nekonferencija Think Space je proteklih godina povezao preko 800 sudionika iz 80ak zemalja svijeta.

Ove godine Think Space doživjet će posebno izdanje pod krovnom temom „THINK public SPACE“. Fokus posebnog izdanja programa usmjeren je na javni gradski prostor. Think Space se ovom prigodom udružuje s opsežnim i ambicioznim projektom revitalizacije javnih prostora Grada Zagreba „Zagreb za mene“ kojeg provodi Društvo arhitekata Zagreb u suradnji s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Projekt „Zagreb za mene“ teži podizanju kvalitete javnih prostora u gradu Zagrebu kroz 17 intervencija uključujući javnost, struku i gradsku upravu te ujedno doprinoseći podizanju svijesti i važnosti teme javnog prostora kroz projekt „Zagreb za mene“. U okviru spomenutog, kroz posebno izdanje natječaja THINK public SPACE, od natjecatelja će se tražiti prijedlozi suvremenih rješenja za javni prostor na konceptualnoj i teoretskoj razini istražujući mogućnosti i propitujući značenje javnog prostora u današnjem društvenom, geopolitičkom i ekonomskom kontekstu osobito u pogledu javnog i individualnog.

Više potražite na www.think-space.org

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: