Radio emisija

Opstanak grada: Grad kao baština

Autor/izvor: DAZ 11/06/2012

Ciklus mjesečnih razgovora o Opstanku Grada DAZ provodi u suradnji sa Hrvatskom radiotelevizijom u sklopu programa Sezona urbanizma. Razgovori se bave održivim prostornim razvojem urbanih središta te činjenicom da se grad i kultura gradova, usprkos nezaustavljivoj ekspanziji nalaze u krizi. U srijedu 13.06.2012. u 18 sati u DAZ-u se snima razgovor Grad kao baština gdje će gostovati Maroje Mrduljaš, Marko Špikić i Feđa Vukić.

Iako nesvakidašnja, identifikacija grada i baštine poslužit će kao referentni, okvir za razgovor o pitanju u kojoj je mjeri grad i urbana kultura te uopće koncept gradskog života trajna vrijednost koju treba sačuvati? U vremenu sveopće defenzive grada kao koncepta života urbana kultura odumire. Zašto je tome tako? Živi li danas u novim gradovima (50 godina nakon urbanizacije) urbano stanovništvo? Da li je (socijalistički) grad sastavni dio našeg identiteta? Koliko je duboko urbano ucijepljeno u našem obrascu kulture ili su arhitektonske i urbanističke vrijednosti nastali u socijalizmu samo totemi? Da li je riječ o baštini koju treba konzervirati ili se prije radi o potrebitoj kritičkoj valorizaciji i rekvalifikaciji na principima održivosti?

Gosti:
Maroje Mrduljaš (arhitekt, teoretičar arhitekture)
Marko Špikić (povjesničar umjetnosti, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu)
Feđa Vukić (povjesničar umjetnosti, profesor na Arhitektonskom fakultetu – Studiju dizajna u Zagrebu)

Urednici ciklusa: Azra Suljić (DAZ) i Evelina Turković (HRT)

Autor i voditelj: Marko Sančanin

Poslušajte snimke dosadašnjih emisija!

16.05.2012. - Urbanizam opstanka, gosti: Lay Vladimir (sociolog, doktor znanosti, istraživač na Institutu Ivo Pilar) i Jukić Tihomir (arhitekt i urbanist, profesor na Arhitektonskom Fakultetu u Zagrebu)

23.04.2012. - Urbanizam i sudjelovanje, gosti: Vera Petrinjak Šimek (urbanistica, aktivistica Zelene Akcije te od 2009. gradska skupštinska zastupnica), Zoran Hebar (arhitekt i urbanist iz Urbanističkog Zavoda Grada Zagreba d.o.o.) i Igor Toš (arhitekt, predavač na antropologije arhitekture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu).

14.04.2012. - Grad i politika, gosti: Vladimir Lay (sociolog i istraživač na Institutu Ivo Pilar) i profesor Žarko Puhovski (šef Katedre za Filozofiju politike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu).

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: