Projekt

Ordos, grad duhova u Kini

Autor/izvor: DAZ 21/03/2012

Nakon dobrih vijesti iz Kine s područja arhitekture o Wangu Shuu, prvom kineskom dobitniku Pritzkera, evo jedne priče koja na kineski građevinski bum baca tamnu sjenu. Prizori grada Ordosa u Unutrašnjoj Mongoliji, autonomnoj kineskoj pokrajini, podsjećaju na holivudske uratke o post apokaliptičnom stanju, samo što u ovom slučaju uzrok nije invazija nepoznatih neprijatelja niti prirodna katastrofa već loša investicija.

Osim niza nedovršenih stambenih zgrada, neprodanih stanova i ostalih sadržaja, izgrađen je i ogroman trg sa skulpturom dva konja u slavu velikog Džingis-kana. Sva infrastruktura je tu, ali stanovnika nigdje.Povijest kraja Ordosa počela je prije dvadesetak godina s uzletom rudnika ugljena zbog kojeg je lokalno stanovništvo počelo prodavati svoja imanja, bogatiti se i zemlju prepuštati uništavanju pod kotačima kamiona koji su prevozili ugljen. Gradska uprava odlučila je revitalizirati uništeni grad ali s velikim vizijama u glavi. Mogući kapacitet grada predviđen je daleko izvan prijašnjih dosega, no broj stanovnika nije narastao sukladno rastu katova.Iako se na van čini da ekonomija i gospodarstvo Kine cvijeta, možda iznutra nije sve idealno. Građevinski bum u Kini očitovao se ponajviše po stalnoj gradnji stanova, no velik broj tih stanova je ostao neprodan. Navodno, kineski ekonomisti i dalje vjeruje da će se uspostaviti ravnoteža između ponude i potražnje. Možda nada leži u činjenici da tek nešto više od dvadeset i pet godina Kinezi imaju pravo kupovati i prodavati nekretnine, a urbanizacija je i dalje u tijeku dok još ima ljudi sa sela koji dolaze živjeti u gradove.Više o Ordosu i problematici kineskog graditeljstva pročitajte ovdje.

Rezultati

Spomen soba "Tigrova"

29/09/2020

Objavljujemo rezultate Natječaja za izradu idejnog rješenja uređenja, likovnog postava i opremanja Spomen sobe poginulih i nestalih „Tigrova“ u Domovinskom ratu.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: