Međunarodna izložba fotografije

Organ Vida 5 - "Prostori"

Autor/izvor: DAZ 19/03/2013

5. Međunarodni festival fotografije Organ Vida jučer je otvorio natječaj za fotografe iz cijeloga svijeta na temu ‘Prostori’. Natječaj će biti otvoren do 1. svibnja, dok će rezultati natječaja biti objavljeni na internet stranici Organa Vida početkom lipnja ove godine.

Ovogodišnji festival zadržava dokumentarni karakter, ali će biti usmjeren na užu tematiku.

Prostor je kako kaže hrvatski jezični portal neograničena protežitost, ukupnost odnosa u svim dimenzijama i pravcima. Zajedno s vremenom, osnovni oblik ili kategorija postojanja materijalnoga svijeta. Premjestimo li na trenutak tu ukupnost odnosa u neki nama poznati prostor, u kojemu smo okruženi ljudima i stvarima čije površine nose taloge naših sjećanja, odjednom ćemo se naći u mjestu koje postoji na jedinstven način samo za nas koji ga gledamo.

Pogledom ćemo obuhvatiti detalje koji bi nekome možda bili beznačajni i upisati u njih emocionalne boje koje netko drugi u njima možda ne vidi, a sliku pospremiti u pretinac pamćenja kako bismo im se ponovno vratili u trenutku kada nam više neće biti nadohvat ruke. Ili pogleda. Ti detalji možda su se nalazili na nekoj određenoj geografskoj lokaciji sa svojim činjeničnim imenom i zemljopisnim koordinatama koje smo jednom posjetili, ali posegnemo li za slikom koju pamtimo oni će iskliznuti van granica prostornog okvira, zalelujati poput rotoskopske sekvence i odjednom uviđamo da je vrijeme distorziralo sjećanje zauvijek izmijenivši taj prostor.

Postoji li on doista, gdje točno i kako izgleda? Ispražnjen od svakog značenja za nekog, za drugog taj prostor može biti krajolik gnjeva, straha ili radosti, a njegovo mjesto može biti upisano u jednu osobu, čitav narod ili određeni povijesni trenutak.

Prostori mogu biti fizička mjesta u kojima se pojedinci svakodnevno susreću i prolaze jedni kraj drugih bez riječi, ali mogu biti i ona duhovna u kojima se njihove mentalne slike zapliću jedna o drugu u žuđenoj komunikaciji ili fikcionalnim svijetovima. Prostori mogu biti privatni i intimni, mjesta naracije u koja spremamo svoja sjećanja, ali i nemjesta u kojima sjećanja ostavljamo na ulazu i prepuštamo se trenutku u kojem smo ovdje i sada. Ponesemo li ipak svoje priče sa sobom, postaju li to onda možda svemjesta?

Y-Fu Tuan kaže da je mjesto sigurnost, a prostor sloboda: vezani smo za jedno i žudimo za drugim. (Place is security, space is freedom: we are attached to the one and long for the other.)
Fotografija sa svojom sposobnošću da zarobi prostor i vrijeme i fiksira ih u/na jednom komadiću materijalne stvarnosti može tako postati mjesto koje će ispričati najsnažnije priče.

Pozivaju se  fotografi i umjetnici da kroz individualne interpretacije svojim dokumentarnim fotografskim projektima zauzmu ovaj prostor slobode i ispričaju svoje priče o prostorima za ovogodišnji festival Organ vida. Prijavite se ovdje

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku