Izložba

ORIS – Mala matura

Autor/izvor: DAZ 18/09/2012

Otvorenje izložbe ORIS – Mala matura, koja kroz 8 odabranih intervjua nastoji prikazati djelovanje časipisa Oris posljednjih 14 godina, u srijedu, 19. rujna 2012. u 19 sati, u Galeriji Nest, Visoka 1, u Zagrebu. Nakon otvorenja slijedi domjenak

ORIS – hrvatski časopis za arhitekturu i kulturu kontinuirano izlazi od 1999. godine u dvomjesečnom ritmu. Sadržajno težište je prikaz recentnih arhitektonskih praksi, ali časopis prati i zbivanja iz područja dizajna, fotografije, vizualnih umjetnosti i teorije.

U konceptualnom smislu časopis je u potpunosti kolektivni proizvod, a metoda rada uredništva se bazira na kontinuiranoj polemici o svim prilozima kao i na ravnomjernoj podjeli odgovornosti i radnog opterećenja.

Oris su od 1999. do danas uređivali ili uređuju: Ante Nikša Bilić, Damir Fabijanić, Sanja Filep, Tadej Glažar, Vera Grimmer, Ante Rašić, Andrija Rusan, Urša Komac, Matej Mljač, Mateja Medvedič, Silva Kalčić, Maroje Mrduljaš, Ana Šilović, Alan Kostrenčić, Ana Dana Beroš, Miranda Veljačić i Tamara Zamelli.

Uređivačka koncepcija se bazira na promociji i vrednovanju arhitekture koja predstavlja kulturni i društveni doprinos, a časopis je od svojih početaka bio usmjeren prema autorskoj arhitekturi i visokovrijednim radovima sa određenim naglaskom na srednjoevropskom kontekstu. Istovremeno i kontinuirano se nastoji održati uravnotežen omjer prikaza regionalnih i internacionalnih radova kako bi se istražilo odnose i veze između lokalnih i inozemnih praksi, bilo da je riječ o globalnim, internacionalnim tendencijama ili drugim regionalnim scenama.

Časopis od svojih početaka zadržava svoju osnovnu koncepciju ali i reagira na aktualne promjene, nastojeći zauzeti angažiraniju poziciju.

Struktura časopisa nije čvrsto fiksirana po rubrikama nego se sadržajno prilagođava tematskom okviru broja i aktualnim događanjima. Iz tog razloga je svaki broj drugačiji u smislu zastupljenosti različitih područja pri čemu se nastoji da prilozi formiraju tematske cjeline ili da su u određenoj mjeri sadržajno povezani. Žanrovski, većina tekstova pripada konvenciji kritičkih prikaza, ali se publiciraju i prilozi koji su esejističkog karaktera.

Časopis njeguje i tradiciju opsežnih intervjua s najeminentnijim protagonistima internacionalne i lokalne scene iz područja arhitekture i srodnih područja bogato ilustriran referentnim materijalom i ekskluzivnim portretima autora.

Izložba ORIS – MALA MATURA nastoji kroz 8 odabranih intervjua (Campo Baeza, Bevk Perović arhitekti, Sou Fujimoto, Junya Ishigami, Smiljan Radic, Alvaro Siza, Studio UP i Peter Zumthor) prikazati djelovanje Orisa posljednjih 14 godina.


Alvaro Siza


Peter Zumthor


Campo Baeza


Smiljan Radić


Sou Fujimoto


Studio UP


Junya Ishigami


Bevk Perović arhitekti

Koncept izložbe: Tatjana Malnar Pocrnić, Andrija Rusan, Tamara Zamelli
Dizajn izložbenih panoa: Tatjana Malnar Pocrnić
Otvorenje: srijeda, 19. rujna 2012. u 19 sati. Galerija Nest, Visoka 1, Zagreb
Izložba ORIS – Mala matura može se razgledati do 26. rujna
Radno vrijeme: od 11 do 14 i od 17 do 19 sasti

  

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: