Rođendan

Oscar Niemeyer danas slavi 104. rođendan!

Autor/izvor: DAZ 15/12/2011

Slavni brazilski arhitekt Oscar Niemeyer rođen je 15.12.1907. godine u Rio de Janeiru. 1928. godine se oženio s Annitom Baldo te slijedeće godine upisao Escola de Belas Artes gdje je stekao diplomu arhitekta.


fotografija iz djetinjstva (http://www.niemeyer.org.br/)

Već u ranim danima surađivao je Luciom Costom i Carlosom Leaom, a 1936. je upoznao Le Corbusiera.


skica Pampulhe, Belo Horizonte, Brazil

1940. godine upoznao je Juscelina Kubitscheka, tadašnjeg gradonačelnika Belo Horizontea, a kasnije predsjednika Brazila u vrijeme nastajanja Brazilije. Tada je dogovorena suradnja na projektu urbanističkog plana i nekoliko arhitektonskih projekata u novom naselju lociranom oko jezera Pampulha u Belo Horizonteu. Tu je Niemeyer realizirao svoju prve široko zamijećene građevine, poput crkve Sv. Franje Asiškog, kasino (koji je već drugi dan nakon otvorenja zatvoren zbog zakona o zabrani kockanja u Brazilu, a danas je preuređen u muzej), plesni centar, restoran i yacht klub.


Crkva Sv. Franje Asiškog u Pampulhi

1951. godine Oscar projektira Ibirapuera park u Sao Paulu koji je i danas glavno rekreativno i kulturno okupljalište s brojnim sadržajima poput muzeja, galerija, paviljona, auditorija i slično.


OCA paviljon u parku Ibirapuera u Sao Paulu


Ulazni prostor auditorija u parku Ibirapuera

Projekt za Braziliju, novi glavni grad Brazila, izgrađen iz 'nule', započeo je 1956. godine na prijedlog tadašnjeg predsjednika Juscelina Kubitscheka. Lucio Costa, Oscarov nekadašnji mentor i dobar prijatelj, izradio je urbanistički plan, Roberto Burle Marx je bio zadužen za krajobrazno uređenje, a Niemeyer je projektirao većinu zgrada.


pogled s TV tornja u Braziliji

Izgrađene su monumentalne i reprezentativne građevine katedrale, teatra, sabora, predsjedničke palače, zgrade ministarstva i brojni drugi monumenti. 1960. Brazilija je inaugurirana kao novi glavni grad, a danas predstavlja glavno administrativno središte Brazila.


knjižnica u Braziliji


muzej u Braziliji


zgrada Vlade, Brazilija


Itamarity palača, Brazilija

Niemeyer je autor brojnih poznatih zgrada kako u Brazilu tako i na Starom kontinentu pa i u Sjedinjenim Američkim Državama.
Samo neke od njih su: Sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku (SAD, 1947), Centro Cultural Le Havre (Francuska, 1982), Sambodrom u Rio de Janeiru (Brazil, 1983), Muzej suvremene umjetnosti Niteroi (Brazil, 1996), Muzej Oscara Niemeyera u Curitibi (Brazil, 2001), Internacionalni kulturni centar Astúrias (Španjolska, 2011).Crkva Don Bosco, Brazilija


Interijer crkve Don Bosco, Brazilija


Muzej Oscar Niemeyer, Curitiba


Muzej Oscar Niemeyer, Curitiba


Muzej suvremene umjetnosti, Niteroi, Rio de Janeiro


Edificio, Belo Horizonte

Fotografije: Fani Frković

Više o Oscarovom životu i projektima možete saznati na njegovim službenim web stranicama.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: