Mala škola arhitekture

Osobni doživljaj prostora

Autor/izvor: DAZ 10/04/2014

Druga cjelina ovogodišnjeg ciklusa Male škole arhitekture pod nazivom Dijelimo prostor, započela je u subotu  5.4. prvom radionicom „Tijelo u prostoru“. Radionica se održala u prostorijama DAZ-a pod vodstvom Davorke Perić, a 12. travnja nastavljamo s drugim dijelom "Osobni doživljaj prostora"

Kao i prethodne, i ova radionica je bila koncipirana na način da se prvo održi uvodno predavanje o temi kojom ćemo se baviti, te da se ona djeci predstavi na njima blizak način . Kroz Power Point prezentaciju su objašnjeni načini prikaza proporcija ljudskog tijela od Vitruvija i Leonarda  do Le Corbusiera, te antropometrijski načini mjerenja prostora kroz povijest ( lakat, palac, stopa).

Upravo Leonardova studija i Vitruvijev čovjek su bili tema kojom su se djeca kasnije bavila u praktičnom dijelu.  Nakon upoznavanja s čovjekovim proporcijama, pokazani su neki primjeri manjih i većih prostora gdje smo u razgovoru s djecom pokušali objasniti zašto je neki prostor manji ili veći, kako čovjekove proporcije utječu na arhitekturu,  te kako ta ista arhitektura utječe na čovjeka, odnosno kakve osjećaje izaziva prostor određenih dimenzija.  Nakon uvodne prezentacije, uslijedio je praktični dio koji djecu ipak najviše veseli. U parovima su uz pomoć metra i papirnatih traka mjerili dijelove vlastitog tijela, te ih uspoređivali i uspostavljali odnose među istima. Na kraju su dobili zadatak da s tim elementima  izmjere dijelove kućnog namještaja i još jednom primijene stečeno znanje i zabave se.

U cjelini DIJELIMO PROSTOR radionice su usmjerene na prirodu i društvo.

Nakon što smo naučili da način organizacije života i mjesto, način i materijal gradnje direktno rezultiraju određenom formom (prostorom) u kojem živimo, prelazimo na onaj osjetilni dio gdje naš doživljaj prostora prelazi pitanje puke forme. Sad nas zanimaju osjećaji. Za razliku od nastamba životinja, ljudi nikada ne doživljavaju prostor bez simboličke strukture. Kroz nju se učimo doživljavati i pripadati određenoj zajednici. Pozivamo vas ove subote, 12. travnja od 10-12h na radionicu Male škole arhitekture „Osobni doživljaj prostora“.

Više o ovogodišnjem ciklusu Male škole arhitekture potražite ovdje.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku