U tinelu

Osvrt na razgovor U tinelu: Vera Grimmer i Ana Dana Beroš

Autor/izvor: DAZ 28/02/2012

Na razgovoru U tinelu, održanom 21.02.2012. u DAZ-u, s glavnom temom Izdavaštvo i arhitektura, gošće su bile Vera Grimmer i Ana Dana Beroš, obje urednice časopisa Oris. I ovoga puta u tinelu se priča s teme o izdavaštvu proširila, na promociju i medijaciju arhitekture kroz izložbe, muzeje, simpozije... O čemu se još pričalo saznajte u nastavku.

Razgovaralo se o izvrsnosti u arhitekturi kao kriteriju Orisa čije su urednice naše gošće Vera Grimmer i Ana Dana Beroš. Vera Grimmer, čije se uredništvo i pisanje cijeni velikom nagradom Neven Šegvić,  ovom časopisu naglasila je upliv alternativnog diskursa kroz druge vizualne umjetnosti, posebice fotografiju i time podcrtala ideju o suživotu arhitekture i umjetnosti.

No, arhitektura i dalje ostaje hermetična, zatvorena unutar struke, čuli smo da samo mali dio pretplatnika časopisa nisu arhitekti. Simpozij Dani Orisa su prilika za komunikaciju i druženje, povezivanje.

Na pitanje kako izaći u svakodnevno i približiti se raznolikoj publici, proširiti arhitektonsku publiku, kroz svoj rad otkrivala nam je Ana Dana Beroš. Urednica weba DAZ-a, čije je čitanje uveliko poraslo kroz  mogućnosti koje nudi ovaj novi medij za konzumiranje arhitekture i kulture. Aktivistica u Odredu za arhitekturu savjesti - ARCHIsquad čiji je projekt hitnaArhitektura proveden u zagrebačkim kvartovima našao načina približiti se građanima, kao i obrnuto građanima približiti arhitekturu, najavila je i novi DAZ-ov fanzin, interaktivnu formu za komunikaciju o arhitekturi.

Otvorile su se i teme muzejskih praksi, reaktivacije arhiva i muzeja, uloge napuštenih tvornica u revitalizaciji, ne smo spomeničke industrijske baštine nego kroz nove kulturne hibridne programe budućih institucija i cijelih kvartova u čijim dijelovima sada trunu. U tinelu su se razmijenile uz čaj, još i mnoge druge misli, kao i one o pisanju znanstvenih članaka, o stručnim ekskurzijama poticajnim za razmjenu, učenje, rad.

Hvala razgovorljivim gostima na sudjelovanju, mislima i cvijeću. Do sljedećeg viđenja u tinelu.Autor teksta: DP
 

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: