Nagrade

Otvoren natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX

Autor/izvor: DAZ / cemex.hr 30/03/2015

CEMEX Hrvatska i Odbor nagrade otvorili su natječaj za dodjelu devete Graditeljske nagrade CEMEX koja predstavlja priznanja za iznimna građevinska i arhitektonska postignuća.

Ovogodišnji natječaj za Graditeljsku nagradu CEMEX bit će otvoren do 24. travnja, nakon čega će Odbor nagrade u lipnju dodijeliti priznanja najboljim prijavljenim radovima. Sudjelovati mogu svi arhitekti, građevinari i investitori s projektima koji su završeni  tijekom 2013. i 2014. godine. Pravo na sudjelovanje imaju projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje pedeset posto CEMEX-ovih proizvoda.

Nagrade se dodjeljuju u trima kategorijama: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine te Infrastrukturne građevine. CEMEX je od 2006. godine uveo i dvije posebne nagrade za projekte koji poštuju načela Održive gradnje i Pristupačnosti osobama s posebnim potrebama. Te dvije nagrade dodijeljuju se samo ukoliko Odbor nagrade, nakon što pregleda pristigle radove u tri osnovne kategorije, procijeni da neki od tih radova uistinu pokazuju značajke za ovo posebno priznanje.

Ovogodišnji hrvatski Odbor nagrade čine trojica stručnjaka iz područja graditeljstva i arhitekture: dr. sc. Josip Belamarić, znanstveni savjetnik u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, voditelj Centra Cvito Fisković u Splitu, član Savjeta za kulturni turizam Hrvatske turističke zajednice te nekadašnji pročelnik splitskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, zatim Zvonimir Sever, dipl.ing.građ., predsjednik Hrvatske komore inžinjera građevinarstva te Maroje Mrduljaš, dipl.ing.arh., urednik stručnog časopisa Oris, ujedno i predavač na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, priznati arhitektonski kritičar te teoretičar. Odbor nagrade djeluje potpuno nepristrano, dobrovoljno i bez novčane naknade.Značajke koje će se uzimati u obzir pri ocjenjivanju projekta su njegova izvedba, namjena i primjena betona, inovativni prijedlozi uporabe betona, arhitektonsko rješenje, urbani koncept, poštivanje okoliša, projekt konstrukcije te ostalo.

Pobjednički projekti  predstavljat će uspjehe hrvatske arhitekture i graditeljstva na priznatom međunarodnom natječaju, 24. globalnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX (CEMEX Building Award) koja će krajem godine održati u Meksiku.

O prošlogodišnjim nagrađenim projektima smo pisali ovdje.

izvor: www.cemex.hr

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku