Arhitektura

Otvoren ovogodišnji Serpentine paviljon

Autor/izvor: DAZ 12/06/2013

Prošli tjedan za posjetitelje je otvoren ovogodišnji Serpentine paviljon japanskog arhitekta Sou Fujimota.

Prošli četvrtak službeno je otvoren Serpentine paviljon u londonskim Kensington Gardens u Hyde parku. Od 2000. galerije Serpentine svake godine angažira neke od najrenomiranijih svjetskih arhitekata za izradu privremenog paviljona koji se postavlja na travnjaku ispred galerije te je poprište posebnih programa, prezentacija i razgovora. Ove godine autor je poznati japanski arhitekt Sou Fujimoto.

Paviljon koji nalikuje oblaku stvoren je od niza trodimenzionalnih čeličnih modula veličine 40 centimetara, koji se prekidaju i propuštaju posjetitelja unutar strukture, stvarajući time različite modalitete uporabe u sebi, okolo te iznad.

O konceptu paviljona Sou Fujimoto govori...

Za Serpentine paviljon 2013. stvorio sam translucentnu arhitekturu, teren koji ohrabruje ljude da istražuju parcelu na nove i različite načine. Unutar pastoralnog konteksta Kensington Gardens, živopisno zelenilo okoliša stapa se s konstruiranom geometrijom paviljona. Nova forma okoliša je stvorena, u kojoj se prirodno i umjetno, stvoreno od čovjeka, spaja. Fina, fragilna mreža stvara jaki strukturni sistem koji ekspandira u veliki oblik sličan oblaku, objedinjujući strogi red s mekoćom. Jednostavna kubična veličina dimenzionirana prema ljudskom tijelu je ponavljana da bi stvorila formu koja postoji između organičkog i apstraktnog te zamutila granice između interijera i eksterijera

Paviljon pokriva površinu od 357 kvadratnih metara, sastavljena je od bijelih cijevi promjera 2 centimetra, ima dva ulaza, niz stepenastih terasa s integriranim površinama za sjedenje koje potiču posjetitelje na istraživanje i korištenje. Sou Fujimoto je do sada najmlađi arhitekt koji se prihvatio zadatka izrade paviljona, koji je u umjetničko-arhitektonskim krugovima postao jasno prepoznatljiv i brendiran proizvod Serpentine galerije te već stvar prestiža i želja svakog arhitekta sudjelovati u projektiranju. Paviljon se može posjetiti do 20. listopada 2013.

Dosadašnji autori Serpentine paviljona:

2000: Zaha Hadid
2001: Daniel Libeskind
2002: Toyo Ito
2003: Oscar Niemeyer
2005: Álvaro Siza and Eduardo Souto de Moura
2006: Rem Koolhaas with Cecil Balmond and Arup
2007 pre-pavilion 'Lilias': Zaha Hadid and Patrik Schumacher
2007: Olafur Eliasson, Cecil Balmond, and Kjetil Thorsen
2008: Frank Gehry
2009: SANAA
2010: Jean Nouvel
2011: Peter Zumthor
2012: Ai Weiwei and Herzog & de Meuron
2013: Sou Fujimoto


© AECOM via Designboom


foto © David Crundwell via Designboom

O konstrukciji samog paviljona saznajte više ovdje.
Fotografije: © Daniel Portilla via ArchDaily

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: