Dan D

Otvoren poziv za sudjelovanje u središnjoj D-IZLOŽBI Dana D 2015!

Autor/izvor: DAZ / Dan D 07/05/2015

Dan D će se održati od 3. do 5. srpnja 2015. u kompleksu bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Rok za prijavu radova je 15. 5. 2015. Sudjelujte u Danu D!

D-izložba je platforma za predstavljanje natječajem izabranih najboljih mladih dizajnera iz regije bez obzira je li aktivno djeluju na sceni ili će na nju tek kročiti. D-izložba uključuje naručene ili samoinicirane radove, mentorirane ili samostalne projekte, te one projekte i koncepte osmišljene i realizirane upravo za nastup na festivalu. Odabrani autori i njihovi projekti ponudit će široku sliku unutar koje su zastupljena različita područja dizajnerskog i kreativnog djelovanja; od produkt dizajna i dizajna vizualnih komunikacija, modnog dizajna, dizajna interakcija, ilustracija, konceptualnih projekata, do onih rubnih projekata koji povezuju različite discipline.



Od 2013. Dan D uključuje i tematski segment. Nakon Dizajna i grada koji se bavio ulogom dizajna i dizajnera u urbanom kontekstu, te Dizajna na rubu koji je propitivao granice poimanja profesije, ove godine otvaramo raspravu o Arhivu dizajna – što smo naučili, kako čitamo i reintepretiramo vlastito dizajnersko nasljeđe, kako bilježimo njegove fragmente i kakvu im novu narativnu strukturu dajemo, te što nam to govori o našoj vlastitoj poziciji danas? Tematski dio festivala tako će predstaviti niz karakteristično autorskih projekata koji su posljednjih godina na različite načine istraživali povijest dizajna, dio njih ste vidjeli, dio ćete vidjeti u novom obliku, dio će biti pokazan po prvi put u širokom rasponu medija – od timelinea, preko publikacija, plakata, instalacija, mini-kolekcija predmeta, fotografija videointervjua i drugih oblika dokumentacije. Kroz izložbu, niz predavanja i okrugli stol o ovoj temi pokušat će se ispitati mogućnost stvaranja hibridnog arhiva dizajna, koji bi u budućnosti povezao sve ove istraživačke autorske inicijative ne dovodeći u pitanje njihov integritet. Niz domaćih i stranih gostiju predstavit će i slična iskustva iz drugih disciplina, s fokusom na razloge, svrhu i metodologije arhiviranja i stvaranja nove dokumentacije kojom se dizajnerski fenomeni spašavaju iz zaborava i reaktualizira se diskurs o njima, bez obzira promatramo li ih na razini pojave, osobe, izuzetnog projekta, uzorka, skupa kompleksnih relacija ili sretnih slučajeva.



Temu nasljeđa dotiče i ovogodišnji natječaj regionalne izložbe Young Balkan Designers, raspisan u okviru nedavno osnovane Balkanske dizajnerske mreže koju su zajednički pokrenuli Hrvatsko dizajnersko društvo, organizacija Mikser iz Beograda i Public Room iz Skoplja. Izložba YBD 2015, pod sloganom “Common Grounds” također će biti postavljena na Danu D u sklopu turneje regijom i Europom. Vraća se i D-market, koji i ove godine u relaksiranoj atmosferi okuplja probrane domaće i regionalne dizajnerske brendove, nositelje malih ali za podizanje ljestvice kvalitete nezaobilaznih produkcija. D–Market izvrsna je platforma za promociju novih proizvoda, a dizajnerima i proizvođačima omogućuje direktnu komunikaciju s potencijalnim kupcima.
Detaljnije o programskim aktivnostima festivala moći ćete čitati uskoro.



D-IZLOŽBA

Gdje?
Bivša vojna bolnica u Vlaškoj ulici br. 87, Zagreb

Kada?
Petak – nedjelja, 3. – 5. 7. 2015.

Rok za prijavu:
15. svibnja 2015. do ponoći

Tko se može prijaviti:
Svi zainteresirani studenti i profesionalni dizajneri, pojedinci i timovi starosti do 35 godina (ako je riječ o timu prosjek njihovih godina ne smije prijeći 35) iz zemalja regije (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Srbija) koji djeluju u područjima dizajna interakcija, produkt, grafičkog, modnog, konceptualnog dizajna i sl.

Što se može prijaviti?
Naručene ili samoinicirane radove, mentorirane i samostalne projekte. Dobrodošli su projekti koji su osmišljeni za nastup na festivalu odnosno u skladu s ovogodišnjom temom, ali to nije uvjet.

Kako se prijaviti?
Ispunjavanjem priložene prijavnice koju treba zajedno s prilozima poslati putem emaila ili web servisa (wetransfer, jumbo mail i sl.) na email adresu: info@dan-d.info  najkasnije do 15. svibnja 2015. do ponoći. Prijavnica osim općih podataka o autoru/timu sadržava i osnovni koncept izložbene prezentacije na Danu D te autorski statement. Studenti mogu izlagati radove nastale u okviru obrazovnih institucija, pod uvjetom da jasno istaknu da su radovi mentorirani (odnosno da nastup usklade sa pravilima svoje edukativne institucije, ako su ona propisana).

Uz prijavnicu potrebno je priložiti:
• Fotografije/skice koncepta ili radova (do 5, .jpg format, 1000 px širine)
• Fotografija izlagača ili tima (.jpg format, 1000 px širine)
Fotografije će se koristiti u svrhu objave na webu i Dan D katalogu.
Molimo vas da prijavnicu zajedno s prilozima stavite u zipani dokument koji treba nazvati imenom autora/tima.
Organizatori će na osnovu kvalitete predloženih koncepata napraviti selekciju, a konačan popis izlagača bit će objavljen do 1. lipnja.

Organizatori festivala: HDD i Pepermint
Dan D podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb.

Fotografije Dana D 2014: Bojan Mrđenović i Maja Lacmanović

izvor: http://2014.dan-d.info/?p=1158

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.