Projekt

Otvoreni atelier Donassy

Autor/izvor: DAZ 13/11/2012

Projekt interijera Donassy otvorenog ateliera koji potpisuje arhitektica Vanja Ilić koncipiran je kao privremeni, fleksibilni izložbeno-prodajni prostor za izlaganje radova modne dizajnerice Branke Donassy i drugih gostujućih umjetnika.

Postojeći ulični lokal u historicističkoj građevini bačvastog svoda, u zoni između zagrebačkog Donjeg i Gornjeg grada, transformiran je minimalnim sredstvima i bez građevinskih zahvata, tako da se u realizaciji preklapaju mediji arhitekture i mode i tehnike realizacije preuzete iz modnog dizajna, spojene u jedinstvenu konceptualnu cjelinu. Koncepcija se referira na istraživanje avangardnih formi, konstrukcije i perfekciju izvedbe same klijentice.

Primarno sredstvo oblikovanja prostora je elastična translucentna tkanina koja je krojena i sašivena prema couture principima, bez podkonstrukcije, montirana isključivo točkastim sidrenjem u postojeću strukutru, čime je postignuta autonomna voluminozna struktura. Čitav je prostor odjeven u elastičnu opnu koja je istovremeno i sredstvo oblikovanja i sustav za postizanje difuzne i ujednačene rasvjete, ostvarene ovdje fluo cijevima montiranim između postojećeg svoda i translucentne ovojnice.

Elementi korišteni za sidrenje ujedno su i mjesta za ovjes eksponata. Stalci za odjeću su fleksbilni i mobilni kako bi se osigurala brza transformabilnost prostora. Pravokutna crna ploha od gumiranog platna na pročelju uokviruje ulazna staklena vrata, prekriva oštećenja postojećeg pročelja i markacija je ulaza kao jasna poveznica između dva svijeta, vanjskog i unutarnjeg. Pod je izveden u kontrastu sa svijetlećom opnom interijera, u crno obojenim OSB pločama.

Otvoreni atelier Donassy

/ privremeni izložbeno prodajni prostor /

Mesnička 8, Zagreb

Autorica: Vanja Ilić

Arhitektonski ured Ured ovlaštene arhitektice Vanja Ilić

Investitor: Otvoreni atelier Donassy

Neto površina: 35 m2

Projekt: 2012

Realizacija: 2012

Fotografije: Miljenko Bernfest

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: